Pitztaler Gletsjer herstel skiweg

Pitztaler Gletsjer

De Skiweg van de Pitztaler Gletsjer die in het winterseizoen 2018/2019 behoorlijk in het nieuws was.

Afgelopen winter had de Pitztaler Gletsjer een groot probleem, een skiweg werd gesloten in verband met illegale werkzaamheden. Vorige zomer brak er een rots af en hierdoor moest het pad herontwikkeld worden. Dit bleek achteraf illegaal. Nu is men druk bezig om dit deel te herstellen.

De herfst is inmiddels ingetreden, althans de meteorologisch herfst. Dit betekent dat de voorbereiding van het nieuwe winterseizoen in volle gang is. Op de Pitztaler gletsjer staan de werkzaamheden in het teken van herstelwerkzaamheden. Deze werkzaamheden waren een voorwaarde dat men vorig jaar weer open mocht gaan. De voorwaarde is dat de verwoeste rotswand wordt hersteld.

Illegaal?

Nadat vorig jaar zomer een rots was afgebroken werd er gezegd dat het pad herontwikkeld moest worden. Achteraf bleek dat dit zonder goedkeuring  was uitgevoerd. Wat het volgens de districtscommissie illegaal maakte was dat er geen toestemming was. Vanwege het terugtrekken van de gletsjer is het ski-pad, dat al  sinds 1988 is goedgekeurd, zwaar getroffen. Dit pad loopt van de Wildspitzbahn tot de Brunnenkogel. Volgens de bergbahnen waren de aanpassingen die gedaan waren absoluut noodzakelijk om ook de  wintersporters een veilige toegang te bieden tot de pistes.

Ondanks de protesten werd dit deel gesloten en kon het alsnog in februari opengesteld worden, 3 maanden later.

© Bild: Grafik KURIER

Zorgwekkende ontwikkelingen

De ingreep op de gletsjer zijn volgens Josef Schrank, landschapsecoloog van het WWF Österreich, symptomatisch en zorgwekkend. Door het voortdurend uitbreiden van de toeristische gebieden blijft er niet veel meer over van de ongerepte natuur. De vernieling van de rotswand is er een voorbeeld van.

De mening van Schrank wordt ondersteund door de Tiroolse milieuadvocaat Johannes Kostenzer. Hij stelt dat de maat en het respect voor het landschap verloren zijn gegaan. Daarom is er volgens Kostenzer een dringend behoefte aan bindende uitbreidingslimieten, volgens hem zijn dit industriegebieden geworden.

Uitbreiding richting Sölden

Momenteel woedt er een strijd tussen de voor- en tegenstanders van de uitbreiding richting de gletsjers van Sölden. Het is al jaren een grote wens van beide gebieden. Maar of dit uiteindelijk gerealiseerd zal worden is nog de vraag.

Een aantal milieuorganisaties zijn hier fel op tegen, organisaties als de Oostenrijkse Alpenbond, natuurliefhebbers en het Wereld Natuur Fonds doen er alles aan om met alle legale mogelijkheden de samensmelting van de gletsjers van het Ötztal en het Pitztal te voorkomen. De geplande fusie zou volgens deze organisaties “het natuurlijke evenwicht blijvend verstoren”.

Mocht de uitbreiding er alsnog komen zullen er drie nieuwe liften gebouwd worden, en zou er 64 hectare aan pistes bijkomen.

Meer over de skiweg is hier, hier, hier en hier te vinden. Over de uitbreiding richting Sölden is hierhier, hier en hier al eens over geschreven.

Bron

Tot slot nog een video waarbij de skiweg in beeld is gebracht. Het zijn nog beelden vanuit 2018 toen de rotswand er nog steeds goed aan zat.

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...