Planai 90% reductie uitstoot dankzij HVO100-brandstof

Westendorf Pistenbully

illustratieve foto

Planai 90% reductie uitstoot dankzij HVO100-brandstof

Het skigebied Planai stapt volledig over op HVO100-brandstof. Hiermee wil men een 90% reductie van de uitstoot realiseren door gebruik te maken van hernieuwbare HVO100-brandstof.

HVO100-brandstof is een synthetische fossielvrije dieselvervanger en is gemaakt van natuurlijke afvalproducten. In de winter van 2022/23 gingen de pistenbully’s van de Gletscherbahnen Kaprun AG op de familieberg Maiskogel al volledig over op dit type brandstof.

Na uitvoerige test zullen vanaf januari 2024 ook alle pistenbully’s van de Planai-Hochwurzen-Bahnen overgaan op het gebruik van HVO100-brandstof.

Visionaire stap

De Planai-Hochwurzen-Bahnen is het tweede kabelbaanbedrijf in Oostenrijk die vertrouwen heeft op het grootschalige gebruik van biologische brandstof.

“Afgelopen winter hebben we voor testdoeleinden twee identieke modellen in ons park van sneeuwruimers gebruikt. Eén werd aangedreven door conventionele diesel en één werd aangedreven door palmolievrije HVO100-brandstof. De resultaten waren sensationeel: de uitstoot, zoals CO2, kon met ongeveer 90% worden verminderd in vergelijking met het gebruik van conventionele diesel, zonder de effectiviteit te verliezen”, aldus Planai-directeur Georg Bliem.

Deze stelling wordt ondersteund door een onderzoek van Thomas Klein Consulting GmbH, dat deze duurtest op de Planai wetenschappelijk begeleidde.

In de periode van 7 december 2022 tot en met 17 april 2023 is een analyse uitgevoerd naar het gebruik van diesel en HVO100 als brandstof voor Pistenbullys. Voor nauwkeurige gegevensverzameling werden twee Pistenbullys van hetzelfde Prinoth-type gemonitord met behulp van speciale software. Zowel maandelijkse als dagelijkse gemiddelde waarden en totale hoeveelheden werden berekend en gepresenteerd.

“Door over te stappen op de fossielvrije dieselbrandstof HVO100 zetten de Planai-Hochwurzen-Bahnen een nieuwe maatstaf en breiden ze hun rol als modelbedrijf op het gebied van milieu, ecologische duurzaamheid en energie in het Oostenrijkse toerisme verder uit. Duurzaam toerisme is voor ons in het Groene Hart van Oostenrijk een bijzondere zorg en ik ben ervan overtuigd dat deze investering een voorbeeld zal zijn voor andere bedrijven”, aldus provincieraadslid voor toerisme Eibinger-Miedl.

Wat is HVO100

HVO100 is een gehydrogeneerde olie en is een fossielvrije dieselvervanger. Het is gemaakt van natuurlijke afvalproducten zoals gebruikte spijsoliën en -vetten van restaurants en de levensmiddelenindustrie. De brandstof wordt synthetisch geproduceerd en produceert een hoogwaardige brandstof uit hernieuwbare grondstoffen.

Het is niet alleen 90% minder CO2 maar ook 33% minder fijnstof, 9% minder stikstofoxide, 30% minder koolwaterstof en 24%  minder koolmonoxide.

Daarbij is het identiek aan fossiele diesel en in Planai-Hochwurzen wordt alleen palmolievrije HVO-brandstof gebruikt.

Wat leuk om dit te lezen want wij gebruiken zelf ook HVO100 brandstof om ons eigen onderkomen in Oostenrijk te verwarmen.

Lees ook:

Meer informatie: Planai.at

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...