Prachtig skiweer met soms veel zon

Helemaal strak blauw wordt de lucht vandaag en morgen nog niet

Prachtig skiweer met soms veel zon
Vanaf vandaag is de rust grotendeels teruggekeerd in de atmosfeer. Hoewel het gisteren al stukken beter was, overheerste nog wel de bewolking en viel er lokaal wat regen. Ook stond er nog veel wind in de bergen. Dat is vanaf vandaag gelukkig anders. Het wordt prachtig skiweer met soms veel ruimte voor de zon, zeker vanaf woensdag. Kortom mooie vooruitzichten.

Vandaag, 1e kerstdag, is er al vanaf de ochtend veel ruimte voor de zon. Maar helemaal blauw blijft de lucht niet. Door een actieve storing boven centraal Duitsland trekke nog enkele hoge maar relatief dunne wolkenvelden over. Vooral vanmiddag krijgt de zon de meeste ruimte. Daarbij waait in de bergen een matige westenwind die warme lucht aanvoert. De temperatuur stijgt naar ongeveer 7 graden op 1500 meter. Nog wat warmer wordt het in het Alpenvoorland of Rheintal/Inntal, waar waarden van 12 tot 17 graden mogelijk zijn.

Morgen, 2e kerstdag, trekken iets meer dunne wolkenvelden over, al zal zeker tijdens de vroege ochtend en late middag de zon goed schijnen. Na een graadje vorst in de dalen stijgt het kwik opnieuw naar waarden boven nul. Maar in de bergen stroomt iets koelere lucht binnen, de vorstgrens komt onder de 2000 meter uit.

Woensdag en donderdag worden met afstand de twee mooiste dagen van de week. Op beide dagen schijnt de zon uitbundig en afgezien van een paar sluierwolken is het prachtig kaiserwetter. In de dalen kan doordat er niet veel wind staat een inversie ontstaan. Hierdoor kan het juist in schaduwrijke dalen de hele dag rond of net iets boven nul blijven. In de bergen is het uitgesproken mild, met maxima op 1500 meter van 10 tot 13 graden.

Vanaf vrijdag neemt de depressiedruk vanuit het westen langzaam toe. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog.

Het weekend is in detail nog onzeker, lagedrukgebieden gaan het weerbeeld bepalen. Mogelijk met sneeuwkansen tot in de dalen. Maar op een grote sneeuwdump met decimeters sneeuw hoeven ons nog niet te verheugen. Het nieuwe jaar gaat een stuk kouder van start. Kortom geen onaardige vooruitzichten.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×