Prachtig skiweer in het westen


Prachtig skiweer in het westen (gletsjers)

Na de storing van gisteren met lokaal véél verse sneeuw breekt vandaag de zon door in het westen. Als we het in dit bericht over skiweer hebben dan is dat voornamelijk de gletsjers waar we over spreken en wellicht dat er al gebieden mondjesmaat open zijn.

Het gaat werkelijk prachtig skiweer worden met in Vorarlberg en Tirol strak blauwe luchten. Ondertussen zijn er al enkele skigebieden open, waarbij in sommige skigebieden de pistes al tot 1400 meter open zijn (onder dé boomgrens). Met niet al te veel wind is het genieten op de nog uitgestorven pistes, de vorstgrens stijgt wel vanmiddag tijdelijk naar 2400 meter. Daardoor dooit het vanmiddag 5 graden op 1500 meter. Tegelijkertijd is het niet al te fraai skiweer in Karinthië en Stiermarken. Hier overheerst de bewolking en soms kan er uit die bewolking ook een spatje motregen vallen.

Komende avond en nacht blijft de bewolking aan de zuidkant overheersen, het koelt hier dan ook niet echt af. Aan de noordkant koelt het juist wel hard af, met opklaringen kan het kwik tot onder het vriespunt schieten.


Morgen blijft het prachtig skiweer in de westelijke deelstaten. Opnieuw schijnt de zon flink en stijgt de temperatuur naar vergelijkbare waarden. Maar morgen is de bewolking wel dikker aan de zuidkant en in de loop van de middag raakt het ook in de westelijke deelstaten bewolkt. In Oost-Tirol en Karinthië kan soms wat regen vallen en ligt de sneeuwgrens rond de 1700 meter.

Woensdag trekt een zwakke storing over Oostenrijk. Nergens is het meer prachtig skiweer en uit de bewolking kan soms wat lichte regen of sneeuw vanaf 1300 meter vallen. De aangevoerde lucht wordt frisser en de vorstgrens zakt gedurende de dag van 1800 naar 1400 meter.


Vanaf donderdag belanden we in een noordwestelijke stroming. Door de komst van een hogedrukgebied boven Frankrijk en lagedrukgebieden boven de Oostzee ontstaat er een scherpe scheidingslijn tussen koude en warmere lucht. Op dit scheidingsvlak liggen fronten die soms Oostenrijk aandoen. Omdat de grens zo dichtbij Oostenrijk ligt is de exacte weerprognose nog erg moeilijk.

Vooralsnog is dit het meest waarschijnlijke; donderdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar in het westen af. In het oosten is het vooral bewolkt. Gedurende de vrijdag nadert er een front met soms neerslag aan de noordkant. Maar helaas is de sneeuwgrens dan nog onzeker. Zaterdag neemt de invloed van het hogedrukgebied weer toe en volgt een zonnigere dag.

Maar na het weekend draait de wind waarschijnlijk verder naar het noorden en stijgt de kans op een volgende sneeuwdump.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...