Prachtig zonnig kaiserwetter vandaag

Een winters aangezicht gistermiddag bij de Gamshütte

Prachtig zonnig kaiserwetter vandaag

Gisteren hing er nog in veel dalen een dik pakket mist en nevel, maar daarboven scheen al wel de zon. Vandaag schijnt op meer plaatsen de zon. Het belooft dan ook prachtig zonnig kaiserwetter te worden vandaag. Tijdens de ochtend komt nog wel wat mist of nevel voor, maar in de meeste dalen lost dit wel vrij gemakkelijk op. Op een paar hogere wolkenvelden in het westen na schijnt de zon onafgebroken. Doordat de wind uit het noorden waait blijft het wel wat fris met maximaal 4 tot 7 graden. Op 1500 meter ligt de temperatuur rond de 2 graden.

Verwachting morgen

Morgen is het tijdens de ochtend eerst nog prachtig zonnig kaiserwetter. Maar gedurende de dag raakt het steeds vaker bewolkt vanuit het zuiden. Een actief lagedrukgebied boven Italië probeert dichterbij te komen maar slaagt er morgen nog niet in Oostenrijk te bereiken. Het wordt afhankelijk van de instraling 2 tot 8 graden boven nul. De vorstgrens ligt overdag rond de 1700 meter, maar daalt in de nacht naar vrijdag tot 1000 meter.


In de vroege ochtend van vrijdag lukt het het systeem boven Italië om uiteindelijk door te breken. Op uitgebreide schaal begint het flink te sneeuwen. Daarbij zakt de sneeuwgrens geleidelijk naar 800 tot zelfs 400 meter aan de noordkant! Daarentegen is het een fractie milder aan de zuidkant, hier valt de sneeuw tot 1200 meter. Hierdoor zullen veel dalen wit worden op de vrijdag. Er kan gemakkelijk 10 tot 25 centimeter sneeuw vallen. Tegen de middag wordt het geleidelijk aan droger, maar nog altijd kunnen er sneeuwvlokken naar beneden komen.


Zaterdag draait de wind op hoogte naar het noordwesten. Arctische lucht bereikt Oostenrijk. Tijdens de ochtend is het nog langere tijd droog maar gedurende de middag volgen sneeuwbuien. De timing hiervan is nog eventjes afwachten. Mogelijk bereiken de sneeuwbuien Oostenrijk pas tegen de avond.

Zondag vallen er in de noordweststroming sneeuwbuien tot het flachland. Het prachtig zonnig kaiserwetter heeft plaatsgemaakt voor een winterinval.

Jeroen Elferink – Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...