Prima zomerdag maar morgen buien en koel

zomer 2019
Prima zomerdag maar morgen buien en koel

Het is vandaag een prima zomerdag. Een uitloper van een hogedrukgebied zorgt voor rustige condities. Vanmorgen is er nog veel ruimte voor de zon en stijgt de temperatuur snel naar aangename waarden. Vanmiddag ontstaan er ook enkele stapelwolken maar trekken er ook wolkenvelden over. Hierdoor stagneert de temperatuurstijging en komen we uit op waarden tussen de 24 en 28 graden. Kortom een prima zomerdag. Gelukkig blijft het op de meeste plaatsen ook droog, slechts lokaal kan een korte bui vallen.

Vanavond lossen de meeste wolkenvelden op en de nacht verloopt vrijwel helder. Het koelt met weinig wind hard af naar 12 tot 7 graden. Brrr…


Morgenochtend is het eerst nog droog en geruime tijd zonnig, maar vanuit Duitsland neemt de bewolking snel toe als een koufront nadert. Daarbij komt ook een meest matige tot vrij krachtige noordenwind te staan. Uiteindelijk volgen rond het middaguur de eerste buien. Hierdoor blijft de temperatuur aan lage kant, ronduit koel zelfs. In de ochtend kan het nog ruim 20 graden worden, in de middag ligt het kwik op veel plaatsen onder de 20 graden. Overal zijn buien mogelijk, in het zuiden ook met onweer en hagel. Oftewel een vrij slechte dag voor juli.

Vrijdagochtend is het ook nog overwegend bewolkt met regenbuien. Maar in de loop van de dag wordt het droog en de dag eindigt op veel plaatsen zonnig. Het is nog altijd aan de koele kant met maxima rond of iets boven de 20 graden. Enkel aan de zuidkant wordt het nog een fractie warmer.


Maar zaterdag volgt net als vandaag weer een prima zomerdag. Het blijft droog en er is geregeld ruimte voor de zon. Daarbij stijgt de temperatuur naar 22 graden in Vorarlberg tot 27 in Karinthië. Ook zondag is het prima weer, maar neemt de kans op een bui toe.

Pas halverwege volgende week lijkt de zomer terug te keren. Waarschijnlijk zien we dan temperaturen die weer naar de 30 graden of meer gaan. Tot die tijd is het gematigd met soms een prima zomerdag.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...