Proces gestart dodelijk ski-ongeluk waarbij Nederlandse vrouw om het leven kwam

Hintertuxer Gletsjer

Afdaling “Schwarzen Pfanne”

Proces gestart dodelijk ski-ongeluk waarbij Nederlandse vrouw om het leven kwam

Op nieuwjaarsdag 2023 is een jonge Nederlandse vrouw in het skigebied van de Hintertuxer Gletsjer om het leven gekomen op een ijzige piste. Er was geen veiligheidshek, geen vroege controles en de ijzige piste was niet gesloten.

Na de reeks ski-ongelukken begin 2023 waarbij één dode viel, moeten een directeur van de Zillertaler Gletscherbahn en twee medewerkers zich vandaag (dinsdag 5 maart 2024) voor de rechtbank verantwoorden.

In het proces van vandaag tegen de directeur van de Gletscherbahnen met twee medewerkers hebben alle drie de verdachten onschuldig gepleit. Via de advocaat betuigden zij eerst hun diepe spijt over de ongelukken op de ijzige helling aan de talrijke aanwezige familieleden uit Nederland. In korte tijd veranderden de pisteomstandigheden op de piste “schwarzen Pfanne”  ongebruikelijk snel.

De pistechauffeurs die nu zijn geïnterviewd, zeiden dat ze tijdens de inspectieritten die ochtend niets bijzonders hadden opgemerkt. Slechts twee kapotte pistestokken konden gerepareerd worden.

In antwoord op kritische vragen van de officier van justitie werd echter ook gesteld dat de controles tot nu toe berustten op de ervaring van medewerkers die al lang in dienst waren. En er zijn geen schriftelijke richtlijnen voor piste-inspectie van het management. Als zich uitzonderlijk gevaarlijke situaties voordoen, beslist het management wat te doen.

Weerexpert verscheen met de verdediging

Het feit dat de advocaten op het proces met een weerexpert verschenen, zorgde vooraf voor opschudding. Volgens de verdediging waren er rond de jaarwisseling 2022/2023 uitzonderlijke weersomstandigheden in Oostenrijk. Een grote stormloop op de pistes, voor het eerst sinds de coronapandemie, ging gepaard met een warme winter met extreem weinig neerslag. De overeenkomstig zwakke sneeuwbedekking ging daarom gepaard met sneeuwvrije gebieden langs de pistes. Op de dag van het ongeval was het in de nacht tot vier graden warm.

Beide sneeuwruimers spraken over een piste die zacht was voor de voorbereiding, maar uiteindelijk onopvallend. Ten tijde van het ongeval veranderde dit gebied, als gevolg van een temperatuurverandering, binnen een half uur in een hard en ijskoud oppervlak dat voor skiërs moeilijk te beheersen was.

Volgens de advocaat beschreef de meteoroloog dit als een formele ‘metamorfose van het sneeuwdek’. Volgens de verdediging is het vrijwel onmogelijk dat de medewerkers dit hadden kunnen merken.

Algemeen directeur spreekt van “uitzonderlijke gebeurtenis”

De beklaagde directeur van de Gletscherbahnen benadrukte tegenover de rechter dat het incident hem een ​​uitzonderlijke gebeurtenis leek. Sinds 1990 is hij directeur en het skigebied met 21 liften beslaat 60 kilometer aan pistes. Drie miljoen skiërs zijn daar de afgelopen twintig jaar naar het dal gereisd en het skigebied heeft consequent het kwaliteitskeurmerk van de deelstaat Tirol ontvangen. De dag ervoor was hij zelf over de “Schwarzen pfanne” geskied, maar de piste zou voor hem nog steeds gemakkelijk te hanteren zijn geweest.

Direct voor het ongeval skieden 54 gasten de piste af, niemand meldde dat het ijzig of gevaarlijk was. Over het algemeen zouden de ritten van de liftmedewerkers en onze eigen controleorganen voortdurend worden gemonitord. Er zouden geen schriftelijke instructies zijn, maar er zou een radiosysteem zijn waarbij het management altijd betrokken is. Als pistes merkbaar ijskoud zijn, worden ze onmiddellijk gesloten. Als er dreigend gevaar dreigt, kunnen medewerkers uiteraard op ieder moment de piste sluiten.

Helling van een “ijshockeyveld op ski’s

De partner van de omgekomen persoon en een andere ernstig gewonde maakten deel uit van een groep van vier uit Nederland. De rechter bedankte de getroffen getuigen voor hun komst om de rechtbank direct inzicht te geven in de toenmalige situatie. Er volgde een bijzonder vriendelijke ondervraging. Ook beval de rechter dat de nabestaanden via een tolk naar het Nederlands moesten worden vertaald, omdat zij een slachtofferstatus hadden.

Vóór het dodelijke ongeval waren de getroffen mensen aan het oefenen in de skihal in Nederland. Alleen in Oostenrijk skieden ze op blauwe pistes, zodat de later overleden vrouw “er gemakkelijk in kwam”, aldus haar partner. Ze durfden het vervolgens aan om de rode piste op te gaan zonder te vermoeden dat het zo ijzig zou zijn.

Terwijl de mannen met hun gehuurde ski’s de route relatief goed konden afleggen, kwamen de twee metgezellen ernstig ten val.

Eén onderwerp in het proces was de staat van de ski’s: oud, onvoldoende onderhouden en sommige beschadigd. De expert: “Ze werken nog steeds in zachte sneeuw, maar als het hard wordt, is het extreem moeilijk om met zulke ski’s vooruit te komen.” Een Duitse vrouw, die nog geopereerd wordt als gevolg van het ongeval, omschreef de piste als een ‘ijshockeyveld op ski’s’. De hele helling was ijzig en er was geen mogelijkheid meer om te remmen.

Het proces wordt onder meer gevolgd door vertegenwoordigers van de kabelbaanindustrie en persvertegenwoordigers uit Nederland en wordt gezien als baanbrekend voor degenen die verantwoordelijk zijn voor lokale skibedrijven als het gaat om aansprakelijkheid met betrekking tot veiligheidsmaatregelen op hun skipistes. De rechter plande het proces tot 17.00 uur. Het verzoek om een ​​meteorologisch rapport is echter niet uitgesloten.

Tragedie op nieuwjaarsdag

De tragedie vond plaats op nieuwjaarsdag 2023. In de ochtend vielen verschillende skiërs op een volledig ijzige piste, de dalafdaling “Schwarzen pfanne”, die rood gemarkeerd was. Een Nederlandse vrouw gleed 100 meter de piste af, brak door een markeringshek, viel ongeveer 20 meter in het steile terrein daarachter, stortte vervolgens tegen een boom en overleed.  Verschillende andere skiërs die op het ijzige gedeelte vielen, liepen ernstige verwondingen op, en drie ontsnapten met lichte verwondingen.

In januari 2024 werd uiteindelijk een aanklacht ingediend wegens de reeks ski-ongelukken. “Het Openbaar Ministerie heeft drie personen aangeklaagd wegens doodslag door grove nalatigheid en lichamelijk letsel door nalatigheid en verzocht om het opleggen van een boete aan het liftbedrijf”, bevestigde het Openbaar Ministerie destijds aan de Tiroler Tageszeitung.

Het deskundigenrapport identificeert gebreken

De vervolging is met name gebaseerd op een deskundigenrapport. De 394 meter lange ongelukkige helling ligt ongeveer halverwege de dalafdaling. Het lagere, 263 meter lange steile hellinggedeelte waar de tragische ongelukken begonnen, is nog steiler en is volgens het rapport feitelijk een zwarte helling. Aan het einde van de steile helling gaat de piste vrijwel haaks over in een vlakker kruispad.

Op deze kruising stond een markeringshek, waarachter een steile afdaling naar open terrein loopt. Volgens een deskundigenrapport was het hekwerk echter niet geschikt om gevallen skiërs tegen te houden en vervulde het dus niet de functie van veiligheidshekwerk. Na de lange glijfase op de ijzige steile helling brak de eerste skiër die een ongeluk kreeg door het markeringshek en werd met hoge snelheid over de rand van de piste naar het 80 procent steile open terrein gekatapulteerd.

Zes andere mensen vielen vervolgens ook ongehinderd buiten de piste. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de verantwoordelijke beheerder van de Gletscherbahn ervan daar geen geschikte valbeveiliging te hebben geïnstalleerd. “Omdat er geen valbeveiliging aanwezig was, werden zij (de skiërs, let op) soms ruim 30 meter in steil terrein geslingerd”, stelt de officier van justitie in de strafklacht.

De officier van justitie achtte ook de slechte pistecontroles door de bergbaan een reden voor de tragedie. De bergbahn is bijvoorbeeld niet van plan om de dalafdaling in de ochtend vóór de opening van de skiactiviteiten door middel van controleritten te controleren. “Als gevolg hiervan kunnen eventuele gevaren die van de ene op de andere dag zijn ontstaan, niet worden onderkend”, merkt de deskundige op.

Als er een interne gebruiksinstructie was geweest om inspectieritten uit te voeren in de ochtend vóór de opening van de skiactiviteiten, benadrukte de deskundige dat de steile helling, die door de weersomstandigheden ijzig was, opgemerkt had kunnen worden en dat de piste tijdig gesloten had kunnen worden. Ook hier beschuldigt het Openbaar Ministerie de verantwoordelijke directeur ervan geen algemene interne werkinstructies te hebben gegeven om inspecties uit te voeren vóór de opening van het skigebied. Een veiligheidshek en verplichte pistecontroles in de ochtend hadden de tragedie dus kunnen voorkomen.

De reactie kwam te laat

Zoals het rapport verder uitlegt, gingen er rond 9 uur twee ervaren medewerkers van de bergbahn met de skidoo naar de steile helling. Niet om de pistes te controleren, maar om markeringspalen te repareren. Tijdens de werkzaamheden merkten ze ook de “extreem gladde omstandigheden”. Volgens de urenregistratie zijn zij weer doorgegaan en hebben zij de operations manager op de hoogte gebracht. Hij ging de situatie onderzoeken, merkte ter plaatse dat het ‘glad als glas’ was, dat skiërs daar al met grote problemen te kampen hadden, en gaf opdracht de dalafdaling onmiddellijk te sluiten.

Intussen had het ongeval echter al plaatsgevonden. Ook hier komt het Openbaar Ministerie tussenbeide. De medewerkers van de skidoo merkten de extreme ijsvorming op, maar slaagden er niet in om de helling onmiddellijk af te sluiten of waarschuwingsborden te plaatsen.

“De rechtbank zal moeten verduidelijken of de door de officier van justitie genoemde omstandigheden daadwerkelijk de verantwoordelijkheid van de verdachten zijn en of zij het gevaar hadden moeten onderkennen en daarnaar moesten handelen. Tot die tijd worden de beklaagden voor onschuldig gehouden”, benadrukt het Openbaar Ministerie tegenover de Tiroler Tageszeitung.

Over de boete die tegen de Zillertaler Gletscherbahn wordt geëist, stelt het Openbaar Ministerie: Een bedrijf kan worden veroordeeld tot een boete als er een strafbaar feit is gepleegd omdat een beslisser van het bedrijf verplichtingen heeft geschonden die het bedrijf raken.

Hoe dit proces verder gaat verlopen, we houden het in de gaten. Feit is wel dat dit hele proces alleen maar verliezers kent.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Hintertux Skikaart 2024

Rechts onder is piste nr 1 de dalafdaling Schwarzen Pfanne

Instagram Banner

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×