Raadsel identiteit aandeelhouder Bergbahn Kitzbühel

Kitzbühel

De identiteit van de op een na grootste aandeelhouder van de bergbahn Kitzbühel is onbekend. De bergbahn moet bekend maken wie de eigenaar is van Liechtensteinse bedrijf dat de aandelen bezit, want anders dreigen de banken met een financieringsstop. Tot op heden weigert het bedrijf aan de bergbahn bekend te maken wie de eigenaren zijn. Daarom spant de bergbahn een rechtzaak aan tegen hun op een na grootste aandeelhouder.

Met bijna 32% van de aandelen is het Liechtensteinse bedrijf Meleda, na de stad Kitzbühel, de grootste aandeelhouder. Wie de eigenaren zijn van deze Liechtensteinse brievenbusfirma is al jaren geheim. Door een nieuwe wet in Oostenrijk die het witwassen van geld tegen moet gaan, moet nu van iedere aandeelhouder de uiteindelijk belanghebbende bekend worden. Om bijvoorbeeld financiering van een bank te kunnen krijgen, moet de Bergbahn Kitzbühel bekend maken wie de eigenaar is van Meleda. De Bergbahn Kitzbühel weet echter niet wie achter het bedrijf Meleda zit en de eigenaren van Meleda weigeren ook hun identiteit bekend te maken. Voor de Bergbahn is dit een groot probleem, omdat het hierdoor problemen kan krijgen met banken. Deze zouden namelijk de Bergbahn niet meer mogen financieren, als de eigenaren van Meleda hun identiteit niet bekend maken. Vanwege de dreiging van een financieringsstop heeft de Bergbahn Kitzbühel besloten Meleda aan te klagen, om zo een mogelijk grote en onherstelbare schade te voorkomen.

Oud-SP-Gemeenteraadslid en oud lid van de raad van toezicht Reinhardt Wohlfahrtstätter, vermoedt dat Meleda iets van plan is en daarom hun identiteit niet wil bekend maken. Zo zou het volgens hem kunnen zijn dat Meleda haar aandelen graag kwijt wil, of juist van plan is om de meerderheid van de aandelen in bezit te krijgen. De huidige situatie herinnert Wohlfahrtstätter aan een plan van 10 jaar geleden. Bij het project van de verbinding richting Pinzgau, had een groep het idee, om de Bergbahnen te veel schulden te laten maken. Hierdoor zouden er meer aandelen moeten worden uitgegeven en zou de verdeling van het zeggenschap veranderen. Dit plan is uiteindelijk niet doorgegaan, maar iets vergelijkbaars kan nu gebeuren. Als Meleda blijft zwijgen kunnen ze daarmee proberen de Bergbahnen in financiële problemen te krijgen. Er zullen dan aandelen moeten worden uitgegeven, om toekomstige liftprojecten te kunnen financieren. De vraag is alleen of het dan wel mogelijk is voor Meleda om een meerderheid van de aandelen te krijgen, aangezien de Gemeente Kitzbühel samen met Jochberg en Kirchberg ongeveer 50% van de aandelen heeft. Een andere optie volgens Wohlfahrtstätter is, dat het skigebied wordt uitgebreid richting St. Johann, waar kapitaal sterke Zweden (Skistar) de macht hebben. Deze zouden dan een aantal aandelen kunnen bemachtigen.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Kitzbühel Streif

Kitzbühel Ziel

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...