Raakt het mooie weer dit jaar maar niet op?

Oke we hebben een record koud weekend achter de rug met lokaal veel sneeuw. Maar over het algemeen verloopt de zomer van 2018 heet, zonnig en relatief stabiel. Mooi zwembadweer is dit jaar eerder regel dan uitzondering. Ook nu het bijna september wordt, lijkt het geluk niet op te kunnen. We zullen nog wel een paar koelere dagen krijgen, maar er zijn gunstige voortekenen voor volgende week. Kunnen we dit jaar nog het zwembad in?

Morgen sowieso, want het is weer flink warm. Al vanaf de ochtend is de zon er flink bij en de temperatuur loopt snel op richting de 30 graden. Met maar weinig wind is het genieten! Maar in de loop van de middag steekt er ten Noorden van de hoofdkam wel een föhn op, deze kan lokaal stormachtig verlopen.

In de loop van de middag neemt de kans op onweer vanuit Voralberg wel toe. In de avond trekken de onweersbuien Oostwaarts en is er ook een flinke onweersbui mogelijk in Tirol, Salzburg of Oberösterreich. De buien zijn gekoppeld aan een koufront. Ten Zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het nog droog. Met aan de Wörthersee nog een graad of 23 á 24 rond middernacht is het hier warm.

Donderdag trekt het koufront verder Zuidoostwaarts. Nu zijn er ook elders flinke onweersbuien mogelijk. Het is Karinthië en Stiermarken broeierig en benauwd terwijl het bijvoorbeeld aan de Bodensee al gevoelig frisser is. Naast de onweersbuien zijn er ook in het Noorden enkele buien, de bewolking overheerst hier. Grote temperatuurverschillen met 20 graden in Voralberg tot nog 30 langs de Hongaarse grens. Op 1500 meter hoogte is het een graad of 10.

Richting het weekend stijgt de luchtdruk ten Noorden en Westen van Oostenrijk flink. Er gaat een nieuwe flinke blokkade ontstaan, waar ook Oostenrijk opnieuw van gaat profiteren. Het geluk kan dit jaar maar niet op. Echter zitten we komend weekend overduidelijk aan de foutieve kant van de hogedrukas. Koele en vochtige lucht vanuit het Noorden bereikt Oostenrijk. De sneeuwvalgrens zakt naar 2500 tot 2000 meter, met vooral zaterdag flink wat regen en hogerop sneeuw.

Maar na het weekend trekt het hogedrukgebied richting Scandinavie, en vormt aldaar een stevige blokkade. Aan de Zuid flanken van dit hogedrukgebied stroomt warme lucht richting het Noord(west)en. En met veel zon verloopt de 1e septemberweek ronduit zomers. Het kan zelfs 25 tot 30 graden worden! Prima zwembadweer. Maar eerst nog een paar mindere dagen voor en tijdens het weekend. Maar de beloning is wel prachtig nazomerweer volgende week.

Jeroen Elferink

Amphora banner-01-300dpi

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht