Reactie op Lawine ongeluk Sölden

Lawine discussie Sölden AD.nl

Reactie Lawine ongeluk, afgelopen maandag hadden we een discussie op gang gebracht op onze facebook pagina. We hadden een post gedeeld die op AD.nl stond en het ging over de lawine die afgelopen zaterdag in Sölden naar beneden kwam. Twee Nederlanders zijn daarbij om het leven gekomen.

Veel reacties kregen we maar we willen er eentje uit halen. Danny Budding gaf een reactie op dit lawine ongeluk. Zelf is Danny ook behept met het wintersportvirus en wilde graag reageren. Wij vonden deze reactie zo ok dat we deze graag met jullie willen delen.

 

“De tegenstanders zijn faliekant tegen en de voorstanders zijn faliekant voor. Net zoals bij de zwartepietendiscussie. Ik constateer geen enkel begrip voor elkaars standpunten waarbij de meningen elkaar versterken vanuit eenzelfde groep wintersportliefhebbers die voldoende enthousiasme halen uit het skiën op de piste. Sommigen hebben zichzelf wel eens laten verleiden tot het maken van wat verse sporen op een stukje buiten de geprepareerde en/of gebaande paden.

Hierbij ongetwijfeld zonder gedegen voorbereiding, enig overleg en zeker zonder inachtneming van de veiligheidsvoorschriften die passen bij freeriden. Om over het al dan niet aanwezig hebben van lawinepiepers, prikstokken en airbags nog maar te zwijgen.

We kijken allemaal graag naar de spectaculaire filmpjes op YouTube. Naar sporters die de grens opzoeken, daar soms overheen gaan en die dingen doen waar we allemaal wel eens van dromen.

Risico’s zijn er altijd en overal. Dagelijks in het verkeer waar we met zijn allen denken dat we zelf de allerbeste chauffeurs zijn. Toch gebeuren er in verhouding dagelijks veel meer ongelukken in het verkeer dan buiten de piste.

Mensen die door eigen toedoen in een sloot belanden willen ook geholpen worden door de brandweer en die reddingsdiensten moeten ook maar steevast uitrukken en (soms) met gevaar voor eigen leven, handelen voor de stommiteit van een ander.

Parachutespringen is ook zo’n sport waarbij het wel eens mis kan gaan. Ongelukken zijn in zulke gevallen direct fataal. Een stapje verder gaat de sport waarbij je met een wingsuit met 250 km/uur vlak over het land scheert. Goh wat zouden we dat toch eens graag willen doen. Maar ja, dat vereist wel een sprongetje of 500 voordat je daar pas aan zou moeten beginnen. Voor de meeste van ons dus niet weggelegd.

Hoeveel mensen kijken er niet wekelijks naar de Formule 1. Ook daar zit een hoog risicoprofiel in en ook daar zijn de reddingswerkers met gevaar voor eigen leven bereid om de sporter te helpen wanneer dat nodig is.

Ook hier zijn de veiligheidsaspecten steevast onderwerp van gesprek wanneer het weer eens fout afloopt. Kortom, we hebben met zijn allen slechts een mening en doen wat we zelf goed dunken. Zo ook de freeriders die een extra uitdaging zien in skiën buiten de gebaande paden. Eigenlijk terug naar de oorsprong van het skiën toen er nog geen gondels en sleepliften waren om ons als ‘luie’ sporters naar boven te brengen alwaar we over de, door de pistenbully, geprepareerde afdalingen en gladgestreken stukken weer naar beneden glijden. Het aantal (fatale) ongelukken op de geprepareerde pistes is vele malen groter dan buiten de pistes. Alleen de afloop is in een aantal gevallen aangrijpender bij ongelukken buiten de geprepareerde pistes.

Kortom, de sport bestaat al sinds mensenheugenis en is continue aan verandering onderhevig. Dankzij de vele adrenaline junkies evolueert de sport en krijgt de gemiddelde wintersporter steeds meer en betere producten. De helm heeft pas sinds een jaar of 10 pas echt zijn intrede gedaan. Het monoskiën, snowboarden, carven en splitboarden zijn allemaal varianten die tot stand zijn gekomen door mensen met meer fantasie en lef dan menigeen. Om over het toerskiën nog maar te zwijgen. Lekker met vellen onder naar boven lopen, ver boven de hoogste lift en dan in de vrije natuur je eigen verse sporen trekken.

Oordelen mag. Maar ik geloof niet dat het gepast is om te veroordelen. Zeker niet, nu de lichamen van onze landgenoten nog boven de grond staan. Ons past alleen terughoudendheid in de discussie, met oog voor beide standpunten zonder daarbij buiten de emoties te treden en anderen te schofferen en daarmee de discussie geweld aan te doen.

Mijn gedachten gaan uit naar Stephan en Roy. En uiteraard naar hun nabestaanden.”

 

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht