Record warm einde van oktober

Na vandaag volgen een aantal zeer warme en zonnige dagen! En dat eind oktober!

Record warm einde van oktober

De laatste dagen van de maand oktober zijn aangebroken, en deze laatste dagen lijken record warm te verlopen. Met een aanhoudende zuidelijke stroming wordt namelijk zeer warme lucht aangevoerd. Vooral tijdens de namiddagen zien we kwikstanden die normaal in mei of juni niet zouden misstaan. Mogelijk wordt het zelfs 24 of 25 graden. Maar het is natuurlijk al eind oktober, en de nachten zijn al redelijk lang. Hierdoor kan het tijdens de nachtelijke uurtjes wel hard afkoelen.

Vandaag is het nog geen zonovergoten en super warme dag. Dit komt doordat een zwak warmtefront van west naar oost overtrekt. Achter dit front stroomt duidelijk warmere lucht op hoogte binnen. Maar het front zorgt deze ochtend ook voor wolkenvelden en een enkele bui langs de noordkant. Vanmiddag trekt het front door naar de oostelijke delen waardoor in het westen en zuidwesten de zon alsnog goed doorbreekt. Het wordt maximaal 16 tot 19 graden.


Morgen ligt Oostenrijk in de warme lucht. Hoewel de ochtend nog fris start met temperaturen onder de 10 graden, stijgt de temperatuur met volop zonneschijn snel. Uiteindelijk wordt het morgenmiddag al bijzonder warm voor eind oktober. We komen uit tussen de 19 en 24 graden.

Vrijdag doen we er gewoon nog een schepje bovenop. De lucht is nog blauwer, droger en warmer. Hierdoor stijgt de temperatuur tijdens de middag lokaal zelfs naar 25 graden! Ook het etmaal gemiddelde gaat flink omhoog en zoals het er nu naar uitziet zit niks in de weg voor een nieuw etmaal record. Het oude warmterecord voor eind oktober stamt uit 2018 en daarvoor 2003.

Ruim 10 tot 12 graden boven de norm voor eind oktober!

Tijdens het weekend blijft het zonnig en warm. De zuidenwind blijft record warmte stuwen richting het Alpenland. Hierdoor wordt het zaterdag opnieuw lokaal 25 graden of iets meer. Zondag wordt de lucht een fractie minder warm, maar met 20 tot 24 graden is het echt prachtig nazomerweer.

Ook de eerste week van november brengt warm weer. Dagelijks wordt het nog 20 graden of meer. Bijzonder want met slechts 7 weken zitten we al bij de kortste dag van het jaar!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Superskicard

© superskicard.com

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×