Record weinig onweer dit jaar in Oostenrijk

Record weinig onweer dit jaar in Oostenrijk

Oostenrijk vormt met de Alpen het overgangsgebied tussen enerzijds het gematigde en vrij vochtige zeeklimaat in het westen en anderzijds het in de zomer erg warme landklimaat in het oosten. Hierdoor staat Oostenrijk ook wel bekend als de onweershotspot van Europa. Bijna dagelijks komt het in de periode tussen half mei en eind augustus wel ergens tot onweersbuien in het langgerekte land.

Na het middellandse zeegebied komen in Europa de meeste onweersdagen voor in de Oostenrijkse Alpen, gemiddeld kwam het tijdens de periode 2008-2017 tot 40 á 50 dagen met onweersbuien. Van deze dagen kwam 90% voor in de eerder genoemde periode van half mei tot eind augustus. We kunnen dan ook wel spreken van een onweersseizoen.

Dit jaar tot nu toe record weinig onweer
Maar dit jaar heeft het nog maar weinig geonweerd, ondertussen hebben we al bijna de helft van het onweersseizoen achter ons liggen maar het heeft nog maar relatief weinig geonweerd.

Aantal onweersontladingen per jaar in Oostenrijk (stand tot en met 6 juli 2021)

Tot nu toe zijn er Oostenrijk-wijd 23.280 onweersontladingen geregistreerd, dat klinkt veel. Maar gemiddeld genomen mogen we rond deze tijd al ruim 70.000 onweersontladingen hebben geregistreerd, dat is een forse afwijking. Het koude voorjaar is vermoedelijk de boosdoener, zowel april als mei verliepen ruim te koud, waarbij de maand mei zelfs 1 van de koudste meimaanden was sinds het begin van de metingen. Geregeld viel de sneeuw nog tot dalniveau en nachtvorst was niet uniek. De nacht van 25 of 26 mei was zelfs de koudste meinacht ooit gemeten met in sommige dalen temperaturen van wel meer dan -5 graden.

Voor onweer heb je juist de ingrediënten van warmte en vocht nodig, iets wat door de geografische ligging van Oostenrijk vaak voorhanden is. Maar dit voorjaar en begin van de zomer even niet. Overigens heeft de maand juni al een hoop proberen recht te trekken met de laatste 2 weken vrijwel dagelijks onweersbuien. Maar de achterstand is ondertussen zo groot dat 2021 laag zal eindigen.

Onweer Hohe Salve

(r) Jeroen Elferink

2020 onweerarmste jaar
Opvallend is de trend betreft het afnemen van het aantal onweersontladingen in Oostenrijk. Vorig jaar nog bereikte het aantal onweersontladingen in Oostenrijk een nieuw laagterecord met 70.536 ontladingen. Het is de laatste jaren een trend geworden dat het minder vaak of heftig onweert in Oostenrijk. Boosdoeners waren echter geen koude lente’s of zomers zoals dit jaar, maar vaak de komst van een stabiel hogedrukgebied. Hierdoor was de atmosfeer vaak stabiel, zo verliep het voorjaar van 2020 record zonnig en waren de zomers van 2019 en 2018 record warm met nieuwe warmterecords. Het weer leek zich tijdens deze jaren meer te gedragen als het weer aan de Adriatische zee. Dat is overigens dit jaar vooralsnog niet het geval.

Of de maanden juli en augustus de balans rechttrekken is nog de vraag, houd overigens de dagelijkse weerberichten hierover in de gaten. Morgen wordt er bijvoorbeeld onweer verwacht.

Jeroen Elferink

Bronnen: ZAMG en ALDIS

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Mesnerwirt Westendorf

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...