Na recordwarme dinsdag, zicht op afkoeling en sneeuw

Gisteren hebben we bijzonder hoge temperaturen gezien in Oostenrijk. In Feldkirch werd het maar liefst 21,3 graden! Maar ook in Salzburg en Bludenz werd het 20 graden. Een temperatuur die eind mei of begin juni niet had misstaan. Ook op 1500 meter was het bijzonder zacht met temperaturen tot 13 of 14 graden. Daarmee was de winter gisteren ver te zoeken.

Morgen blijft de stroming zuidelijk, met een warmtefront ten noorden van Oostenrijk.

Maar ook vandaag en de komende dagen is de winter even ver te zoeken. Het blijft uitgesproken zacht voor december. Morgen ligt de maximumtemperatuur wel een fractie lager maar donderdag of vrijdag kan het met gemak weer lokaal 19 of 20 graden worden. Super zonnig verlopen de dagen tot en met vrijdag niet. Daarbij staat soms een stormachtige föhn wind in de bergen. Maar ten noorden van de hoofdkam blijft het wel droog. In Oost-Tirol en Karinthië kan soms een regenbui vallen. Tijdens de nachten komt het alleen als de wind wegvalt tot lichte vorst.


In de loop van vrijdag verandert het weer vanuit het westen. Koudere lucht komt dichterbij. Maar in een eerst nog zware stormachtige föhn kan het opnieuw (record) warm worden. Vrijdagavond trekt dan een koufront over. De sneeuwgrens zakt van 2500 naar 1200 meter. Aan de zuidkant kan het dan tot die hoogte flink door sneeuwen. Spannender is de situatie aan de noordkant. De modellen lijken het nog niet eens mbt de neerslag. Zo kan er van vrijwel niets tot 20 centimeter sneeuw boven de grens vallen.


Maar als er op het koufront amper neerslag valt, is er nog hoop voor de zaterdag. Achter het front trekt nog een pluk met buien de Alpen binnen. Bij een sneeuwgrens van 1000 meter zou het dan wel weer eens mooi wit kunnen worden. Helaas is dat nog geen goed nieuws voor de lagere dalen. Daar zal het tegen de zaterdag aan wel even behelpen zijn.

Vanaf zondag groeit de onzekerheid. Maar er zijn mooie berekeningen en kansen momenteel op de kaarten. Helaas kan er nog geen garantie worden gegeven.

We zien nog een mooi 2e koufront rond de 24e. Maar daarna is alles open. Wel zijn er behoorlijk wat koude opties open. Meer dan dat we de afgelopen 2 weken op deze termijn zagen. Het zal fijn zijn als het flink koud wordt met soms een sneeuw momentje. Maar helaas moeten we realistisch zijn. Er zijn ook gewoon zachtere opties in de pluim.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht