Na recordzachte week volgt dit weekend gelukkig verse sneeuwval

Sneeuwval, ook gisteren was het opnieuw bijzonder warm in Oostenrijk, in de diepere dalen steeg het kwik naar 15 tot 18 graden. Ook de komende 2 dagen is het nog even behelpen met recordverdachte temperaturen die opnieuw richting de 20 graden gaan.


Momenteel ligt Oostenrijk nog altijd in een zuidelijke stroming. Dit komt omdat er een sterk lagedrukgebied boven Oceaan ligt en hogedruk boven Oost-Europa. Hierdoor kan een mix van zachte lucht vanaf de Oceaan en warme lucht uit Afrika Oostenrijk bereiken. Maar ondanks de warme lucht is het niet enkel kaiserwetter wat de klok slaat. Door de zeer turbulente en op hoogte vochtige stroming ontstaan typische föhnwolken. Deze smeren soms flink uit. Ook vandaag is dit het geval.


Morgen zal dit op meer plaatsen het geval zijn. De zon schijnt morgen maar soms en uiteindelijk zal de bewolking toenemen. Daarbij loopt de temperatuur op naar 16 tot 20 graden. Met opnieuw kans op een uitschieter in het Rheintal naar 21 graden. In de bergen staat een stormachtige wind.

In de nacht naar zaterdag trekt een koufront over. Het kan enige tijd regenen of sneeuwen. De sneeuwgrens zakt in de loop van de nacht naar 1400 meter.

Zaterdag ligt het koufront over oostelijk Oostenrijk. De lucht is een stukje afgekoeld en op 1500 meter ligt het kwik rond nul. De modellen worstelen nog met de exacte timing van het front. GFS laat het tot in de middag flink sneeuwen en regenen tot 1400 meter. EC laat al snel opklaringen binnenstromen.


Sneeuwval, in ieder geval valt er tot 1400 meter 10 tot 20 centimeter sneeuw. Hieronder zal het voornamelijk regen blijven. Zoals eerder zichtbaar kan de echt koude lucht Oostenrijk nog niet bereiken.


Sneeuwval, zondag volgt in de middag een nieuwe storing. Er komt een nordweststau te staan waarbij enkele pittige buien vallen. De sneeuwgrens zakt naar 1100 tot 800 meter. Als we nog een beetje door duimen worden de dalen weer wit. Maar niet elk model ondersteunt de hoeveelheid neerslag. EC gaat goed los met 10 tot 15 centimeter, lokaal meer. NCEP wil hier niks van weten en laat hooguit 5 centimeter over bij een hogere sneeuwgrens.


Na het weekend is het een aantal dagen kouder bij een sneeuwgrens die gunstig uitpakt voor de dalen tot 800 meter. Maar vanaf de kerst zien we de spreiding toenemen. De operationele runs zijn best positief maar op de pluim is de onzekerheid sterk af te lezen. Alles staat open. Het oogt in ieder geval als een dynamische tijd met leuke sneeuwmomenten. Ook kunnen de sneeuwkanonnen weer vaker aanstaan. Maar zullen er ook warmere dagen tussen zitten waarbij van winterweer amper sprake is.

Hopelijk kunnen we snel uitsluitsel geven.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht