Regen en sneeuwval in de bergen

Komende avond trekt een actief regenfront vanuit Italië over Tirol richting Karinthië en Oberösterreich. Daarbij zakt de sneeuwgrens opnieuw, waardoor hoger in de bergen het tot flinke sneeuwval gaat komen.

Morgenochtend regent het vooral flink over een lijn van Oost-Tirol richting Ober-Osterreich. Hier ligt de sneeuwgrens ook het laagst, zakkend van 2800 meter richting 2000 meter. Lokaal met voldoende neerslag-afkoeling (Inneralpine) nog iets lager. De hoofdkam wordt weer flink wit en dat is goed nieuws voor de gletsjers en gletsjerskigebieden. Er kan toch weer snel boven de 2500 meter 30 tot 50cm sneeuw bijvallen, wie gaat er poeder-happen op 1 van de gletsjers? Toch lijkt een herhaling van vorig weekend uit te blijven, toen zakte de sneeuwgrens lokaal bijzonder laag (850m).

In de loop van de middag trekt het actiefste neerslaggebied verder Oostwaarts, dan is het de beurt voor Karinthië en vooral Stiermarken. Over de Karawanken en Lavanttaler Alpen kan meer dan 110mm regen vallen! Lokaal kan dit te heftig worden voor de bodem, en ontstaan er kleine overstromingen of “murenabgangen”. Voordeel is dat de sneeuwgrens hier te hoog ligt, de bergen hier worden niet wit.

Ten Westen van de Arlbergpass verloopt de middag duidelijk droger. Met weinig wind en een zwak zonnetje verloopt de middag hier het vriendelijkst. Het is verder koel en kil, met in Tirol de laagste temperaturen.

Zondag is het nog veelal bewolkt en in Zuidelijk en Oost Oostenrijk regent het nog flink door. De sneeuwvalgrens is al wel aanzienlijk gestegen. Maandag nog een paar buien in het Oosten maar dan knapt het weer toch wel echt op. Wat volgt is een fraaie nazomerweek. Met af en toe een onweersbui maar ook veel ruimte voor de zon en hoge temperaturen. Genieten.

Maar nu eerst de regen en sneeuwval…

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...