Na regen komt nieuwe kou?

Hoe de Oostenrijkse Alpen er vandaag bijlagen was absoluut fantastisch! Dikke kou met -10C op 1500 meter, véél poedersneeuw en dan ook nog eens zon. Het webcambeeld hierboven is aan het eind van deze dag in Westendorf. Helaas moeten we, tijdelijk, afscheid nemen van alle poeder en kou…

Als we uitzoomen op Europees en Atlantisch niveau zien we dat Europa zich in relatief koude (boven)lucht bevindt. Ook in de aanvoer is het eerst nog koud, met zelfs koude lucht op de oceaan. Maar we zien tegelijkertijd een heel vervelend warmtefront dichterbij komen.

Morgen hebben we hier nog geen last van, het weerbeeld lijkt sterk op dat van vandaag. Met de meeste zon in de westelijke deelstaten en meer lagere bewolking in het Oosten. Het is overal droog, relatief windstil en koud. Op 1500 meter ligt het kwik nog altijd rond de -10C, dus goed aankleden. Verder verlopen komende nacht en ook morgennacht ronduit koud, met in veel dalen temperaturen van -15C tot -20C!

Donderdag omslag, ijzel en regen

Donderdag komt het warmtefront dan Oostenrijk binnen, na een eerst nog zonnige ochtend volgt wat sneeuwval in Voralberg en Tirol. Maar de sneeuwgrens stijgt snel naar 1500 tot 1800 meter, in de vorstige dalen komt het dan tot ijzel. Het is wel frustrerend om te zien hoe dichterbij de koudere lucht zit.

Donderdagavond ligt het warmtefront over Oostenrijk. We zien hoe de koudere lucht in Duitsland standhoudt terwijl dit niet lukt in Oostenrijk. Boven de Donau blijft het gewoon sneeuwen tot in de dalen maar in Oostenrijk zelf stijgt de sneeuwgrens toch echt naar 1500 tot zelfs even 1800 meter. In de diepere dalen is nog altijd kou aanwezig waardoor er op uitgebreide schaal IJZEL mogelijk is. Kijk dus goed uit als je de weg opgaat!

Vrijdag komt de scheiding tussen koude en warme lucht weer dichterbij terwijl het door regent/sneeuwt. We zien dat de sneeuwgrens het laagste is aan de grens met Duitsland, als het even meezit sneeuwt het hier weer tot 700 of zelfs 500 meter terwijl rondom de hoofdkam en Zuidelijker de sneeuwgrens een fors stuk hoger blijft.

De scheiding tussen de koudere en warmere luchtsoort komt min of meer boven Noord Oostenrijk te liggen. Het is dus echt even afwachten of we vrijdag geluk krijgen op juist pech. Maar nog spannender is de zaterdag, want is deze is nog onbepaald. Het kan of sneeuwen tot in de dalen of juist regenen of zelfs föhnig worden. Kijk hieronder maar naar het verschil tussen het Europees en Amerikaans model.


Spannend! Erop of eronder? We duimen!

Zondag keert de kou weer terug, maar is het wel droog.

Hierna zijn alle ogen gericht op een mogelijk zéér koude eindfase van februari. Midden volgende week (tussen 20-23 februari) wordt een forse kou-uitbraak berekend die steeds weer terugkomt in de weermodellen. Het is nog niet zeker, maar wel opvallend dat het steeds terugkeert in de berekeningen. Iets om wel steeds serieuzer te nemen.

Kortom, we moeten even door een 2 of 3 tal zachtere dagen met regen heen bijten, hierna keert de kou terug. Het is wel jammer voor de mensen uit regio Zuid die er nu zitten of dit weekend aankomen. Zoveel sneeuw, maar geen mooie beelden bij aankomst/vertrek. Maar we moeten het even voor lief nemen. Hierna lijkt de kou weer terug te komen, met stijgende kansen dat de 2e vakantieweek voor midden en Noord wel eens erg koud kon gaan worden.

Ter afsluiting nog een bizarre weerkaart op zéér lange termijn. Namelijk voor 1 maart, nog veelte ver om waarde aan te hechten. Maar wel zéér bijzonder voor aanvang maart. Het is dus mogelijk, een extreme kou inval in heel Europa nog in maart. In ieder geval gunstige signalen vanuit de weermodellen voor sneeuw en kou liefhebbers.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 103 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.