Na regen (en sneeuw) komt een hittegolf


Na regen (en sneeuw) komt een hittegolf. Vandaag ligt een actieve storing over Oostenrijk en veroorzaakt vooral deze ochtend langdurige en actieve regen. Lokaal komt het tot wateroverlast, overstromingen en modderstromen. Daarbij is het uitgesproken koel voor de tijd van het jaar, in het westen maximaal 11 tot 18 graden. Langs de oostgrens kan het vanmiddag nog 20 graden worden. In de bergen ligt de sneeuwgrens deze ochtend tussen de 2500 en regionaal 1800 meter. Hoog in de bergen valt alle neerslag in de vorm van sneeuw.  Pas later vanmiddag wordt het allemaal wat droger.

Hierdoor valt er in de gletsjergebieden een dik pak sneeuw. Op enkele plekken valt in totaal 50 tot 75 centimeter. Dat is oa. goed nieuws voor de zomerskiërs op de Hintertuxer Gletsjer waar de pistes die nog open zijn een laag verse sneeuw ontvangen.

Morgen, woensdag, volgt een langzame weersverbetering. Een uitloper van hogedruk bereikt Oostenrijk en tempert de storing. Wel zijn er nog veel wolkenvelden aanwezig en kan verspreid over de dag een buitje tot ontwikkeling komen. Daarbij is het nog aan de koele kant met maxima tussen de 18 en 24 graden. De nacht naar donderdag verloopt helder en uitgesproken koud. In enkele dalen kan het aan de grond richting 0 gaan! Terwijl juist hogerop in de bergen warmere en tropische lucht Oostenrijk binnen schuift.

Het is de opmaat voor een nieuwe hittegolf die donderdag begint. Donderdag start zonnig en de temperaturen stijgen weer naar zomerse waarden. In de middag ontstaan verspreid enkele stapelwolken waarvan enkele zullen doorgroeien tot onweersbuien. De buien hebben een lokaal maar fel karakter. Bij dit alles waait een meest matige oostenwind en wordt het maximaal 23 tot 29 graden.

Vrijdag zijn de 30-ers weer terug in Oostenrijk, in heel Oostenrijk kan het tropisch warm worden. Met veel zon en iets geringere onweerskansen wordt het genieten.

En ook de lange termijn is zonnig en heet te noemen. Soms valt er tijdens de namiddag een onweersbui, maar de hittegolf houdt nog wel eventjes aan.

Jeroen Elferink

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Haus Steiner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

2 reacties

  1. Robin schreef:

    Bedankt Jeroen voor dit heldere bericht!
    Vandaag nog even doorbijten, en dan weer terug de zomer in.
    Tot op dit moment is het hier in Radstadt nog vrij droog, gisteren en vannacht heeft het flink doorgregend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht