Na regen komt zonneschijn en warmterecords

Westendorf zonsondergang

Na regen komt zonneschijn en warmterecords

Op zich was het gisteren totaal geen slecht weer, en ook vandaag valt het lange tijd mee. Afgelopen nacht is er weer het een en ander aan sneeuw gevallen vanaf ongeveer 1400 meter. Hieronder was het voornamelijk regen. Vandaag is het lange tijd overwegend droog weer. Als er als iets valt is het van vrij korte duur. Met name rond het middaguur kan ook de zon nog even doorbreken. Maar al snel raakt het volledig bewolkt in Vorarlberg en deze bewolking wordt ook elders in de middag dikker en dikker. Uiteindelijk valt regen waarbij de sneeuwgrens naar 2000 tot 2400 meter stijgt!


Het is de voorbode van een actief warmtefront die komende avond en nacht overtrekt. Daarbij kan het flink doorregenen en tot op grote hoogte. Zelfs tot op sommige gletsjers valt regen. Dat is uniek voor december en al helemaal de laatste week. Uiteindelijk valt er 20 tot lokaal 50mm langs de noordkant. Samen met smeltwater stijgt ook het risico op lokale overstromingjes. Uitkijken dus.

Morgenochtend regent het eerst nog lange tijd. Maar in de middag wordt het droger en stijgt het kwik verder. Op 1500 meter is het dan 10 graden in de plus. Gelukkig volgen er in de avond en nacht opklaringen, waarbij het op beschutte plekken in het dal licht kan vriezen. Ook ontstaat er mist en hochnebel.


Oudejaarsdag is het extreem warm voor eind december. In de ochtend hangt er op veel plekken mist maar daar boven in de bergen schijnt de zon flink. Niet overal lost de mist op, maar waar het wel lukt stijgt de temperatuur naar lenteachtige waarden. Gedacht moet worden aan temperaturen tussen de 13 en 17 graden. Waarschijnlijk tikken we nergens de 18 graden aan, maar helemaal uitsluiten doen we niet. Op 1500 meter is het een graad of 14.

Ook nieuwejaarsdag is het zonnig, met mogelijk een warmterecord. Namelijk de vroegste 15 graden ooit. De dagen daarna koelt het langzaam af en medio volgende week kan de winter weer terugkeren met sneeuwval.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht