Regionaal stevige plensbuien

Vorige week kwam het ook al eens tot stevige plensbuien met onweer

Regionaal stevige plensbuien
De hele week nog blijft het vrij onbestendig weer in Oostenrijk. Natuurlijk zijn er mooie momenten, zo scheen gisteren lange tijd de zon in Salzburg en Oostelijk Tirol. Maar al snel volgde regen en ook nieuwe plensbuien. De komende dagen zien we dit patroon herhalen, waarbij het voor de plensbuien uit ook nog eens wat verder kan opwarmen. Hierdoor is ook onweer mogelijk.


Vanmorgen beginnen we de dag weer vriendelijk, op veel plaatsen is het nog droog met veel ruimte voor de zon. Het warmt gemakkelijk op en rond het middaguur is het overal aangenaam tot zelfs wat drukkend warm met 23 tot 27 graden. Maar de bewolking neemt in de westelijke deelstaten alweer toe en rondom de hoogste bergtoppen ontstaan alweer buien. Lokaal is een klap onweer mogelijk en ook hagel is niet uitgesloten. Later vanmiddag smeren de buien zich wat uit en regent het vaker gestaag in het westen. Richting het oosten blijft het lang droog en verloopt de woensdag eigenlijk vriendelijk.

Vanavond lossen de buien geleidelijk op. Maar tegelijkertijd trekken er in de nachtperiode ook nieuwe buienrestanten vanuit Zwitserland en Duitsland Oostenrijk binnen. De bewolking neemt dus weer toe en later vannacht is opnieuw wat regen mogelijk.


Morgen is de lucht vrijwel de gehele dag onstabiel, het wil niet lekker opklaren. Al in de ochtend liggen restanten van buien over west en centraal Oostenrijk. Af en toe valt er wat lichte regen en de zon heeft er moeite mee. Als de zon wel goed doorbreekt ontstaan er snel nieuwe stapelwolken die uitgroeien tot nieuwe regen- en onweersbuien. Alleen in het oosten en zuiden van Oostenrijk blijft het langer droog en zonnig. Hier zien we dan ook de hoogste maximumtemperatuur en is het zomers warm met 25 tot 28 graden. Maar in het westen lukt dit niet, met 20 tot 25 graden is het wel zwoel tussen de enkele stevige plensbuien door.

Vrijdag is de lucht droger en warmer, het blijft lange tijd zonnig in een groot deel van Oostenrijk. Ook stijgt de temperatuur naar lokaal tropische waarden van 30 graden. Aan het eind van de middag en begin van de avond volgen er nieuwe buien met onweer en hagel. Deze kunnen stevig uitpakken.

Ook het pinksterweekend laat weinig verandering in het weerbeeld zien. De ochtenden verlopen veelal zonnig en mooi, de middagen wisselvallig met flinke buien en soms onweer. Koud is het niet met temperaturen veelal rond of boven de 25 graden.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Oostenrijkse Winkel grote banner

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×