Reisweer: droog naar Oostenrijk?

Morgen start de kerstvakantie in Nederland, en dat betekent weer dat we massaal richting Oostenrijkse wintersport gaan. Het liefst rijden we stau-vrij met droge condities en op cruisecontrol richting Oostenrijk. Maar is het wel droog op de Deutsche Autobahn? We gaan tijdens dit weerbericht specifiek naar het reisweer kijken.

Vertrek morgen

Wie morgenochtend al vertrekt kan veel regen op vrijwel de hele route verwachten, in Nederland is het flink nat maar ook erg zacht. Al op de vroege ochtend is het 12 graden in de Randstad. Ook in het Ruhrgebied is het niet koud met maximumtemperaturen van 14 of 15 graden. Richting het Zuiden iets lagere waarden ( 8 tot 10 graden) maar ook veel natter, in München kan vrijdag 15mm vallen. Houdt dus rekening met aquaplaning in Beieren. Kijk overigens goed uit want niet alleen de regen zorgt voor hinder, er zijn namelijk harde windstoten tot soms 90km/u. Vooral gevaarlijk en verraderlijk op viaducten en bruggen.

Bij het binnenrijden van Oostenrijk regent het ook, hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 2200 meter. Op vrijwel alle bestemmingen kom je dus in de regen aan.

Beter reisweer op zaterdag…

Ons advies is om op de vrijdag nog eventjes te wachten met vertrekken en lekker de zaterdag te pakken. Want weertechnisch is het veel beter, nergens komt het tot aquaplaning. En de kans op een droge aankomst in Oostenrijk is ook een stuk groter. In Duitsland mag het dan wel drukker zijn, op de hele route hebben de droge periode’s de overhand. Wel kan er af en toe een felle regenbui vallen, of het eventjes regenen bij vertrek in Nederland. Aan de temperatuur over de hele route weinig verandering, overal rond de 9 á 10 graden.

Zondagochtend goed, zondagmiddag slecht!

Wie kiest om zondagochtend te vertrekken kiest voor een goed moment. Niet alleen is Duitsland vrij van vrachtwagens, ook het weer doet dan goed mee. Na het wegtrekken van een warmtefront in de ochtend in Nederland verloopt de reis droog. In Duitsland zelf is het ook nog eens windstiller maar niet minder zacht. Echter bij vertrek op zondagmiddag heb je de kans om terecht te komen in een slepend warmtefront vanuit Frankrijk. De hele route heb je dan regen, de wind valt gelukkig mee. Ook de aankomst in de nacht naar maandag is dan nat, tenminste onder de 1500 meter.

Deze sneeuwbeelden hoeven we niet te verwachten.

Kortom zaterdag en zondagochtend zijn perfecte momenten om de auto naar Oostenrijk te pakken. De vrijdag kan beter vermeden worden, en zondagmiddag is ook geen ideaal moment.

Morgen is er weer normaal weerbericht over Oostenrijk. Voor nu een fijne vakantie en veilige reis!

Jeroen Elferink

Ski Outlet Logo

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...