Richting de 38 graden

Brixental Zwembad Badesee Richting de 38 graden
Het wordt deze nieuwe week heet, wellicht de heetste week van de zomer 2022. De kwikstanden gaan richting de 38 graden deze week. Maar zo warm als het in Nederland of België morgen wordt, wordt het op de meeste plaatsen in Oostenrijk niet. Dit jaar geen (bijna) 40-ers in Oostenrijk. Tenminste niet nu of binnen de komende twee weken en dus in de maand juli.

Vandaag is er geen wolkje aan de hemel in Oostenrijk. Als er al bewolking overtrekt gaat het om slechts enkele dunne sluierwolken afkomstig van onweersbuien boven Italië. Daarbij staat maar weinig wind uit voornamelijk zuidoostelijke richting. Hierdoor loopt de temperatuur snel op en op veel plaatsen ligt het kwik vanmiddag rond de 30 graden. In de westelijke deelstaten wordt het het heetst met middagtemperaturen die kunnen oplopen naar 33 of lokaal 35 graden. De kans op onweer is klein en ook vanavond blijft het nog lang aangenaam warm. Pas in de nacht komt de temperatuur op veel plaatsen onder de 20 graden uit.

Ook morgen wordt het heet en tropisch in Oostenrijk. We doen er nog een schepje bovenop en rond het middaguur bereiken we al de magische grens van 30 graden. Uiteindelijk loopt de temperatuur op naar 33 tot 36 graden, maar in Tirol gaan we voorzichtig al richting de 38 graden. Dat zijn erg hoge waarde’s maar zeker geen record. Het record uit 2013 blijft overeind, toen steeg de temperatuur naar 40,5 graden. Daarmee is het record in Nederland overigens hoger met 40,7 in 2019. Ook dat record wordt waarschijnlijk net niet verbroken.


Woensdag volgt de heetste dag van de week, met een zuidelijke stroming gaat de temperatuur nog sneller omhoog. We komen uit op middagtemperaturen tussen de 34 en 38 graden. Vooral in de westelijke deelstaten wordt deze 38 graden gehaald. Echter is de zeer hete lucht onstabiel van opbouw waardoor zich een vore heeft gevormd (oranje kartellijntje op de weerkaart hierboven). Deze bel met onstabiel lucht wordt ook nog eens op de hielen gezeten door een koufront. Door deze combinatie ontstaan er vanaf de tweede middaghelft enkele stevige regen- en onweersbuien. Vooral in Karinthië, Tirol en het Salzburgerland kan het tot stevig onweer komen. Aan de zuidkant zoals in Karinthië blijft het nog droog en zonnig.

Donderdag hebben we nog steeds te maken met deze verstoring van de atmosfeer. Hierdoor ontstaan er op meer plaatsen enkele stevige regen- en onweersbuien. Omdat ook de luchtvochtigheid stijgt voelt het ondanks minder hoge middagtemperaturen wel een stuk benauwder aan. Ook de rest van de week blijft het benauwd zomerweer met dagelijks kans op onweer. Eigenlijk zoals we de Oostenrijkse zomer weer kennen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Cityhouse Flipside Groot Banner

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 2 jaar hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...