Rugzak kopen, 7 tips waar je op moet letten

De bergen in #4 – De juiste rugzak

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, werk ik in de zomer als bergwandelgids met mijn bedrijf Holiday Hikes. Tijdens de voorbereiding en de touren zelf, deel ik veel informatie, leuke weetjes en nuttige tips met mijn gasten en mede-berggeiten. In deze nieuwe serie neem ik jullie mee op pad de bergen in en deel deze leuke, en vaak handige, informatie met jullie! In deze blog praten we over de juiste rugzak en hoe je hem kan vinden.

De rugzak, onze steun en toeverlaat

Of het nu voor een dag, een weekend of een hele week is, je rugzak is je vaste maatje op bergtouren. Door hem mee te nemen heb je altijd voldoende drinken en eten voor onderweg, warme kleding voor koude momenten, en toiletartikelen om je ook op een berghut fris te voelen. Je draagt hem de hele dag, dus is het wel belangrijk dat hij goed zit, zonder te knellen of pijn te doen.

Om de juiste rugzak voor jou te vinden, zijn er een aantal dingen waar je aandacht aan moet besteden bij je aankoop. Inmiddels zijn er vele goede merken rugzakken op de markt met bekende namen als Deuter, Ortovox en Osprey. Maar ook rugzakken van Decathlon, Kilimanjaro en andere goedkopere merken kunnen prima worden ingezet voor een tocht. Door het enorme aanbod is het niet altijd makkelijk om direct een goede keuze te maken, dus daarom hier mijn tips om je op weg te helpen!

Gabi´s 7 tips voor de aanschaf van een wandelrugzak

  1. Mannetje of vrouwtje?

Net als bij een coax-kabel! Mannen en vrouwen hebben een verschillende lichaamsbouw en daarom is het belangrijk een rugzak te kiezen die daar goed bij past. Inmiddels hebben vrijwel alle betere merken van hun beste modellen zowel een mannen- als een vrouwenvariant in het assortiment. Het grote verschil zit hem in de lengte van het rugpand, welke korter is bij vrouwen en dus beter bij een geringere lengte past. En de vormgeving van onder andere heup- en schouderbanden. Zodat de rugzak optimaal op jouw rug past en geen drukplekken veroorzaakt.

  1. Schouderbanden

De schouderbanden moeten niet te smal zijn, want dan snijden ze in je vel tijdens het lopen. Zeker als de rugzak zwaarder beladen is. Maar te brede banden is ook niet ideaal, want dan zweet jij je een ongeluk bij warm weer. De gulden middenweg dus, zoals met zoveel dingen. Sommige merken hebben luchtgaten in de schouderbanden, dit brengt wat verkoeling tijdens warm weer.

  1. Rugpand

Het rugpand bepaalt waar de rugzak op je rug zit. Bij een goed passende rugzak zit de onderkant van het rugpand op of net iet boven je heupbot. En de bovenkant net onder je schouders. Sommige rugpanden zijn verstelbaar. Dit is ideaal als je een rugzak met anderen deelt. Maar bij een eigen rugzak natuurlijk niet direct noodzakelijk. Verder zijn er verschillende rugpanden op de markt; met een netframe voor veel ventilatie, massief voor veel ondersteuning, en tussenvarianten met zachte stukken op kritieke drukpunten. Welk type rugpand het beste bij jouw past, is een persoonlijk keuze. Maar de lengte is van groot belang voor het goed dragen van de rugzak, dus kijk hier kritisch naar.

  1. Borstband

Dat dunne bandje wat je over je borst dicht kan klikken, ziet er af en toe een beetje apart uit. Maar het zorgt ervoor dat de rugzak goed op zijn plek blijft zitten en het gewicht meer tegen je rug aan zit. Dit zorgt voor meer draagcomfort. Check altijd of de borstband in hoogte verstelbaar is, zodat je hem naar jouw torsolengte aan kan passen

  1. Regenhoes

Een losse, geen, een geintergreerde… Ook hier zijn variaties mogelijk. Het belangrijkste is dat je er 1 hebt. Want er is niets zo vervelend als natte kleding terwijl je niets liever wilt dan je in wat droogs te hullen. Echter ook een regenhoes is geen 100% garantie dat alles droog blijft, aangezien hij de rugzak maar niet het rugpand omsluit. Het inpakken van kleding en andere belangrijke zaken in een plastic zak of een speciale ´dry´-bag binnen in de rugzak, is daarom aan te bevelen.

  1. Verstelbaarheid

Dan is het ook nog belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden tot verstellen bij een rugzak. Zijn de schouderbanden verstelbaar, kan je de rugzak ook meer tegen je rug aan instellen, sommige heupbanden kunnen ook nog versteld worden. Hoe meer verstelmogelijkheden er zijn, hoe meer en beter je een rugzak naar jouw lichaam kan aanpassen. En ook tijdens een tocht kan je hier een beetje mee varieren, zodat er geen pijnlijke spieren of drukpunten ontstaan.

  1. Mini of hutkoffer

Als laatste de vraag hoe groot een rugzak moet zijn. Dit hangt af van het doel waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. Denk hier dus vooraf goed over na. Loop je voornamelijk dagtochten, dan is een rugzak van 10-30 liter voldoende. Ga je regelmatig voor enkele dagen aaneengesloten op pad? Dan kan je beter richting de 30-50 liter inhoud gaan. En maak je graag lange bergtochten eventueel met overnachtingen in de open lucht, dan zijn de grote rugzakken van 50-80 liter jouw beste maatjes. Maar pas op! Hoe groter je rugzak, hoe meer je vaak gaat meeslepen. Bedenk ´less is more´ en koop niet te snel een te grote rugzak.

Heb jij nog tips voor het kopen van een rugzak?

Liebe Gruße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...