Is er nog wel ruimte voor wat zonneschijn?

Veel wintersporters kiezen met uitstek voor de maand maart vanwege de vele zonuren. Maar dit jaar zijn er tot nu toe maar weinig zonuren geweest. De bewolking blijft nagenoeg dominant.


Zo ook vandaag. Vanuit het noordwesten raakt het deze ochtend opnieuw bewolkt. Deze eerste uren is er zeker nog ruimte voor wat zonneschijn. Maar dit verandert helaas snel. Een langgerekt storing(koufront) schampt Oostenrijk. Maar de koudere lucht bereikt Oostenrijk niet. Hierdoor hebben we vanmiddag te maken met perioden van regen en sneeuw. Maar de sneeuwgrens ligt aan de hoge kant. Ongeveer tussen de 1400 tot 1900 meter. Daarbij staat een stormachtige westenwind, er zijn windstoten tot 100km/u mogelijk. Komende nacht trekt een warmtefront Oostenrijk binnen waardoor de sneeuwgrens nog wat verder stijgt.

Ook morgen is er weinig ruimte voor zonneschijn. In de ochtend is het nog wel droog m.u.v. van het Noordelijke flachland. Oostenrijk ligt in een warmtesector. Er staat veel wind en tot hoog in de bergen dooit het. Zoals te zien is in de animatie hierboven trekt in de middag het koufront Oostenrijk binnen. De modellen hebben nogal wat moeite om de neerslagintensiteit hiervan te berekenen. GFS hierboven laat een inactief koufront zien. Voor het koufront uit kan het ondanks instralingsgebrek toch nog 13 tot 17 graden worden.

Morgenavond regent en sneeuwt het even flink door. De sneeuwgrens weet uiteindelijk te dalen tot in de meeste dalen.

Maandag is de winter weer helemaal terug in Oostenrijk. In de loop van de ochtend krijgen we met nieuwe flinke sneeuwbuien te maken. De sneeuw valt tot in de lagere delen van Oostenrijk. In totaal kan er 10 tot 30 centimeter wit goud bijvallen. Genieten dus. In de middag stijgt de sneeuwgrens her en der wel naar 700 meter. Hieronder dooit de sneeuw dus weer wat weg. Maar daarboven is en blijft het weer een winterwonderland.

Dinsdag moeten we als zonneliefhebber het er maar even van nemen. Vooralsnog lijkt deze dag de meeste zon van de week op te leveren. Maar helaas blijft het weer toch een beetje onbestendig. Nieuwe storingen die in de buurt liggen zorgen hoge sluierbewolking. Woensdag en donderdag krijgen we te maken met nieuwe sneeuwbuien. Boven de ongeveer 800/1000 meter blijft het diep winters. Hieronder zien we helaas regenbuien. Ook de lange termijn laat geen stabiel weer toe. Richting het nieuwe weekend lijkt er een arctische uitbraak onderweg te zijn richting Oostenrijk.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...