Russisch hoog stopt net op tijd lagedrukgebieden vanaf de oceaan

Russisch hoog stopt net op tijd lagedrukgebieden vanaf de oceaan

feb1

Door de föhn was het mild vandaag in Oostenrijk. Temperaturen liepen naar voorjaarsachtige waarde in oa het Rhein- en Inntal, in Feldkirch werd het zelfs 15 graden. Houden we dit milde weer nog lang ?

feb2

Op dit moment zien we de föhn prachtig terug op de actuele Europese weerkaarten. De milde lucht wordt vanuit de Noordelijke Sahara aangevoerd. Ondertussen lijkt het alsof we ons kunnen opmaken voor sterke depressie’s vanaf de oceaan. Maar de schijn bedriegt, want het ergste depressiegeweld bereikt Oostenrijk net niet. Er ontstaat de komende dagen namelijk boven Rusland in rap tempo een nieuw sterk hogedrukgebied. En dat is maar goed ook, want de lucht op de oceaan is te zacht en de sneeuwgrens dus hoog.

prec_17020421_17020300

Maar het duurt nog even voordat het hogedrukgebied pas echt grip krijgt op de depressie. Daardoor schiet er morgen nog een zwak koufront over (nu nog liggend in de golf van Biskaje). De föhn gaat liggen en het is bewolkt, in de middag volgt vanuit het Westen dan een neerslagsband die snel over Oostenrijk trekt. Hierbij zakt de sneeuwgrens van 1500 meter naar 1000 meter tegen de avond. Over het algemeen zijn de hoeveelheden niet groot, max 5 tot 10cm.

feb3

Zondag verloopt rustiger met wat (spaarzame) opklaringen. Met uitzondering van een enkele bui in Voralberg of Oost-Tirol, is het overal droog. Als we opnieuw uitzoomen zien we wat er gebeurd is. Het kleine hogedrukgebiedje van vandaag nabij Moskou, is uitgegroeid tot een dijk van een hoog. En de invloed is meteen merkbaar, depressies bereiken Oostenrijk net niet meer. Terwijl de Franse Alpen volop neerslag krijgen, is het in Oostenrijk zo goed als droog. En daar mogen we best blij om zijn ! Want de aanwezige oceaanlucht daar is mild, de sneeuwgrens ligt daar dan ook rond de 1600 meter.

feb4

En na het weekend vervormt het hogedrukgebied steeds meer naar een Scandinavisch-achtig hogedrukgebied. Storingen vanaf oceaan kunnen de volledige Alpen niet meer bereiken. En met de wind die naar het Oosten is gedraaid koelt het ook weer aardig af. Vorst overdag tot in de dalen is vanaf dinsdag/woensdag weer denkbaar. Daarbij nemen ook de sneeuwkansjes toe, zoals je ziet ligt er in de toevoer richting een paar sneeuwgebiedjes. Maar verwacht geen grote hoeveelheden, gewoon leuke beetjes die het wintergevoel weer terug brengen. En dat is veel beter als de oceaan-storingsparade over je heen krijgen.

Chaletsplus

Dorp                                                 Sneeuwhoogte             Sneeuwverwachting

.                                                        Dal               Berg                 Dal               Berg

Saalbach                                         30                   60                    25                   37

Hinterglemm                                  30                   60                   25                    37

Bramberg am Wildkogel               30                  100                  19                    48

Gerlos                                             40                  90                    40                    51

Königsleiten                                   40                  90                    40                    51

Dienten am Hochkönig                 40                140                    14                    23

Obertauern                                   110                170                   30                    42

Sankt Margarethen                        50                  70                    25                    43

Bovenstaande sneeuwverwachting is inmiddels een stuk bijgesteld naar beneden toe. De vorige modelrun was nog erg positief voor wat betreft de sneeuwverwachting. De komende dagen gaan we het zien wat er echt gaat vallen. Afwachten….

Fijn weekend,

Jeroen Elferink
Meteorloog bij FANtastisch Oostenrijk.

Chaletsplus

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...