Rustig en steeds kouder, begin december sneeuw ?

Rustig en steeds kouder, begin december sneeuw ?

1200_lm
Nog altijd heeft Oostenrijk te maken met een zuidelijke föhnwind, maar dit weekend gaat dat gelukkig veranderen. Dit was vanmiddag nabij Hochkonig, vandaag was het wat bewolkter als de afgelopen dagen. Maar wat een prachtig uitzicht zeg ! Wie weet welke skigebieden we op dit beeld zien ? Ik zie er meerdere !

gsdfgfsda

Maar goed, direct terug naar het weer. Dit weekend zien we de zuidelijke stroming terrein verliezen en komt koude poollucht via het noorden dichterbij. Deze kou bereikt Oostenrijk zondagavond. Tot die tijd verloopt het weekend meest bewolkt en grauw.  Zondag kan er een spatje regen vallen, die in de avond over kan gaan in wat lichte sneeuw. Verder blijft het meest droog. De middagtemperaturen liggen tussen de 5 en 11 graden.

hkj

Maandag komen we dan in de koude lucht terecht. In de ochtend is het nog bewolkt en kan er vooral in Noord Tirol of het Salzburgerland een vlokje sneeuw vallen. Veel zal het echt niet zijn, één of twee centimeter maximaal. In de middag klaart het overal op en laat de zon nog even van zich zien. De vorstgrens zakt overdag verder richting de 600 meter en in de avond vriest het zelfs overal.

tmin_16112906_16112500

De heldere nacht naar dinsdag toe belooft een flink koude te worden. Ondanks het ontbreken van een sneeuwdek, vriest het op de meeste plaatsen streng. In de meeste Alpendalen zijn de waarde’s tussen de -9 tot -15 geen uitzondering. Goed nieuws voor de sneeuwkanonnen ! In de het vlakke Oost-Oostenrijk zal het iets minder hard vriezen.

De dinsdag, maar ook de daaropvolgende woensdag, verlopen door de komst van een hogedrukgebied meest zonnig. Enkel in het laagland kan mist of nevel ontstaan die overdag blijft hangen. Het blijft koud en boven de 1200 meter kunnen de sneeuwkanonnen dag en nacht aanblijven.

gfh

Net na de maandwisseling lijkt dan een koufront vanuit het noorden te komen met sneeuwval. Het is nog vrij onzeker en slag om arm, maar de laatste dagen komt dit signaal steeds vaker naar voren in de modelberekeningen. Zoals het er nu naar uitziet komt deze koude en vochtige lucht tussen 1 en 3 december Oostenrijk binnen. En als dit uitkomt starten we de meteorlogische winter die op 1 december begint goed. Het biedt in ieder geval hoop. Sowieso de vele neerslagberekeningen die we onderin de pluim zien vanaf 1 december.

We houden jullie op de hoogte !
Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...