Rustig en zacht hogedrukweer

Algemeen:
Hogedruk en zuidelijke winden bepalen de komende dagen het weerbeeld in Tirol. Onder invloed van een zwakke storing is er vandaag wat meer bewolking. In of vanaf  het weekend geleidelijk kouder en toenemende kans op neerslag.

tirol2411

Zacht, wolkenvelden en enkele opklaringen bepalen vandaag het weerbeeld in Tirol (kaart Wetter.at)

Koudere lucht nadert oosten
Koude lucht probeert de komende dagen vanuit het oosten Oostenrijk binnen te sluipen en deels gaat dit lukken. Zoals de kaarten er nu echter bijliggen zal de koudere lucht met temperaturen van -3 tot -5 graden op 1400 a 1500 meter hoogte tot woensdag enkel de oostelijke delen weten te beïnvloeden (kaart hieronder, groen is de koude lucht). Dit betekent dat Tirol en Skiwelt Brixental, net als het overgrote deel van de overige Alpen, (nog) met de zachtere lucht te doen zullen hebben.

brix-gfs-wo

Woensdag 26-11: koudere lucht is tot over het oosten van Oostenrijk uitgestroomd.

Onder invloed van een zwakke storing krijgen we te maken met wolken(velden) en later op de dag is ook wat neerslag niet uitgesloten. Het is boven de dalen wat nevelig en mogelijk dat de zon diffuus wat tussen de wolken door kan schijnen, verwacht hier vandaag echter niet teveel van. De wind zal geen thema zijn, meest zwak tot matig en frist wat op uit westelijke richtingen. Het nulgradennvio pendelt  vandaag rond de 3000 meter, op 2000 meter wordt het een graad of 5 tot 10 en daarmee is het dus in de bergen nog steeds erg zacht voor de tijd van het jaar. Morgen zou de zon wat meer ruimte moeten krijgen, het is droog en qua temperaturen verandert er niet veel. De kans op Hochnebel in de dalen neemt weer wat toe.

brixen2411

Voorlopig is het nog wachten op de “winter” (Ellmau)

Vooruitzichten
Ook de rest van de week verandert er niet veel. Vanaf het weekend wordt de onzekerheid echter steeds groter. Uitgaande van de laatste modeluitdraai lijkt december te gaan beginnen met een neerwaartse trend voor wat betreft de temperatuur. Daarbij zijn ook scenario’s mogelijk met echt winterweer en zelfs een Nordstau situatie is niet geheel uitgesloten. Algemeen moeten we echter concluderen dat de onzekerheid na het weekend zeer groot is en er eigenlijk nog weinig zinnigs over te zeggen valt. Voorlopig is het dus nog even wachten op de grote sneeuw, dat het vanaf december met de grote “warmte” voorbij is (en de sneeuwkanonnen kunnen worden ingezet) lijkt echter steeds waarschijnlijker!

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Weerbericht disclaimer: Dit weerbericht mag op geen enkele wijze gebruikt of gekopieerd worden op andere websites of voor persoonlijke doeleinden.[/box]