Rustig herfstweer met veel zon

Het is momenteel rustig herfstweer met veel zon

Rustig herfstweer met veel zon

Het is de komende dagen maar rustig herfstweer in Oostenrijk. Een groot hogedrukgebied domineert de weerkaarten en houdt storingen op afstand. Hierdoor schijnt de zon vaak flink en blijft het droog tot zeker woensdag.


Op de weerkaarten zien we het hogedrukgebied vanmorgen direct terug. Oostenrijk ligt er precies midden in en storingen zijn ver te zoeken. Het gaat om het azorenhoog dat aan de wandel is gegaan de laatste dagen. Een dergelijke blokkade kan het in dit jaargetijde zomaar eens lang volhouden…

Vandaag zorgt dat in de praktijk voor rustig herfstweer. De dag start regionaal wel met mist en lage bewolking maar deze lossen vrij gemakkelijk op. Want de middag verloopt overal zonovergoten en mild, de temperatuur stijgt vooral in het westen naar hoge waarden voor medio november met 14 tot 16 graden. Elders blijft het ietsjes koeler en in de schaduwrijke dalen komt de temperatuur niet eens boven de 10 graden uit. Maar al met al is het dus een prachtige dag.

Ook morgen schijnt de zon geregeld. Maar er is ook wat vochtigere lucht op hoogte binnengeslopen. Hierdoor hebben we te maken met meer hoge wolkenvelden, vooral in de vorm van sluierbewolking. Op de meeste plaatsen blijft de zon hier goed doorheen schijnen. Toch kan de zon het in Karinthië of Stiermarken zomaar eens moeilijk krijgen. Het wordt maximaal 12 tot 15 graden.

Zondag is er weer geen vuiltje aan de lucht. Maar in het laagland ontstaat wel een inversie met lage bewolking en mist. Het zorgt voor een tweedeling met in de berggebieden veel zon en in de lagere delen vooral mist en bewolking. Hierdoor zien we uiteenlopende temperaturen van 8 graden in Wenen tot 16 in Innsbruck.

Grote onzekerheid in luchtdruk vanaf woensdag: blijft het hoog genoeg tegengas geven of niet?

Na het weekend verandert er nog eerst niet veel. Want het blijft rustig herfstweer met veel zon. Op z’n vroegst lukt het depressies woensdag echt dichterbij te komen. Maar het is nog maar de vraag wat hier van over blijft. Op termijn zien we het hoog meer richting Rusland opschuiven waardoor storingen het toch lukt. Maar voor het zelfde geldt blijft het hogedrukgebied alsnog teveel tegengas geven. We gaan het zien, prognose vanaf woensdag is in ieder geval nog onzeker.

Jeroen Elferink-Ruijsch

A10 Spittal

A10 Spittal 10 november 2022

Chalet.nl grote banner 900-600

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×