Unter grau, oben blau. Rustig en saai najaarsweer aanzet

Unter grau, oben blau. Rustig en saai najaarsweer aanzet

nebel

Het is momenteel rustig, droog en zelfs een beetje saai najaarsweer in Oostenrijk. Er gebeurd weer-technisch gezien maar weinig. Vandaag lag een groot deel van Oostenrijk verscholen onder een pakket met lage wolkenvelden en mist. De bewolking lag niet al te hoog waardoor de hoogste bergtoppen boven de bewolking uitkwamen. Alleen ten westen van Innsbruck wist de zon door te breken.

nebel1

Op de hoogste toppen zag het er vanmiddag zo uit. Een strakblauwe en droge lucht. Dit was op Zugspitze vanmiddag, weliswaar wordt de top geclaimd door Duitsland, de grens ligt precies over de top heen. Op dit beeld kijken we ook naar de Oostenrijkse kant.

1700_lm

En iets lager zag het er aan de eind van de middag zo uit. Dit was ten hoogte van Kufstein. Wat je ziet is dat de stapelwolken groeien en tot op een bepaalde hoogte afgeplat worden, en zich uitsmeren tot een dunne laag.

Dit is een typisch verschijnsel voor deze tijd van het jaar als op enige hoogte warme lucht binnenstroomt. Maar dat tegelijkertijd als er weinig wind staat, en de zon in kracht afneemt. Hierdoor ontstaat er in de dalen een koudere laag, die moeilijk opwarmt of opgeruimd wordt bijvoorbeeld een wind. Het gevolg is dat de onderste laag zich isoleert van de laag boven hem. Hierin kan tijdens de nachturen, als de zon niet aanwezig is en het alsmaar kouder wordt, makkelijk mist en bewolking ontstaan.

prec_16102818_16102700-1

En de komende dagen blijft dit beeld een beetje domineren. Want het hogedrukgebied dat voor dit rustige weer zorgt blijft stabiel op haar locatie liggen. Morgen stroomt er wel wat drogere lucht Oostenrijk binnen waardoor er op meer plekken de zon doorbreekt, en met de zon voelt het gelijk nog nazomers aan. Maar dit weekend blijft het kat en muisspel met lage wolken en zonneschijn doorspelen. Over het algemeen zal de zon zich het meest laten zien in Voralberg en Tirol. Elders lijkt de dunne wolkenlaag te hardnekkig te blijven.

Daarbij blijft het mild, in de dalen kan het opwarmen tot 15 of 16 graden. Mits met voldoende zon zelfs tot 18 graden !

koudefolg

Pas halverwege volgende week is een verandering mogelijk. Momenteel is het het meest waarschijnlijk dat het huidige hogedrukgebied de oceaan op zal trekken, en hierdoor ruimte maakt voor een met koude lucht gevulde depressie vanuit het noorden. Maar hoe actief deze storing zal zijn is nog gissen. De verwachtingshorizon voor een goede verwachting blijft toch nog altijd echt liggen op 5 tot 6 dagen, vooral voor een bergachtig-gebied als Oostenrijk.

5tage

Tot slot vroeg Eric mij nog of ik even kort met jullie het fenomeen föhn-muur zal willen doornemen. Omdat dit ook een complexe materie is heb ik besloten dit fenomeen door te nemen als we hem ook weer verwachten. Anders komt er wel heel veel info op jullie af in 1 weerbericht. En de komende tijd zie ik geen föhn ontstaan, daarvoor is het huidige weerpatroon te slecht nog. Mochten jullie echt niet kunnen wachten, dan maak ik nog een apart artikel aan hierover.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht