Tijdelijk een rustiger dagje maar nieuwe sneeuw onderweg

Gisteren leek het wel in heel Oostenrijk diepwinter, lokaal viel er enorm veel sneeuw. Dat is best bijzonder zo vroeg in het seizoen. Maar ook nu blijft het niet alleen bij de sneeuwval van gisteren. Vanaf morgen komt een nieuwe storing met sneeuw onze kant op. Wel is het zo dat de sneeuwgrens omhoog gaat.

Ook net over de grens in het Italiaanse Zuid-Tirol was het goed raak. Vergelijkbare beelden kwamen ook het Oostenrijkse Oost-Tirol.


Vandaag start de dag flink koud. In besneeuwde en heldere dalen kan het kwik tussen de -5 en -12 liggen. Vanmorgen stijgt deze temperatuur maar moeizaam, maar geholpen door een zwakke föhn begint het vanmiddag toch te dooien. De vorstgrens trekt zicht tot 1500 meter terug. Maar flink gaat het niet dooien, alleen in de laagste dalen kan het nog 4 tot 8 graden worden. In dalen met een sneeuwdek dooit het veelal 2 of 3 graden. Daarbij geregeld ruimte voor de zon. Maar er kan ook nevel of lage bewolking ontstaan.

In de loop van de middag trekken vanuit Italië opnieuw meer wolkenvelden over. Het is de opmaat voor een nieuwe storing maar ook tweedeling in Oostenrijk.


Morgen sneeuwt het namelijk opnieuw flink in Karinthië en Oost-Tirol. Daarbij stijgt de sneeuwgrens wel van 1000 naar 1600 meter. Aan de noordkant verloopt de vrijdag een stuk droger. Alleen in Vorarlberg en het Tiroleroberland kan het even flink door sneeuwen. Hier ook de laagste sneeuwgrens van het land bij 700 tot 900 meter. Elders wolkenvelden, soms een glimpje zon en maar weinig regen of sneeuw. Aan het eind van de middag breekt de storing over de hoofdkam los en is er overal enige regen of sneeuwval mogelijk. Maar grote hoeveelheden zoals in Oost-Tirol worden niet verwacht.

Zaterdag droge condities ten noorden van de hoofdkam. Daarbij geregeld wat zonneschijn bij een zwak föhn windje. Het dooiproces in de dalen gaat verder. Helaas zullen sommige dalen weer groen worden. In de loop van de middag volgt opnieuw in dezelfde hoek zware sneeuwval. De sneeuwgrens ligt rond de 1400 meter.


Onzekerder is de zondag nog. Zoals valt te zien is er een groot verschil tussen west en oost. In Vorarlberg maar ook Tirol lijkt het weer te gaan sneeuwen tot in de dalen. Elders meer vloeibare neerslag. Helaas bevestigd het NCEP dit beeld nog niet helemaal.


Maar dat er nog veel sneeuw aankomt in Oostenrijk mag duidelijk zijn na het zien van deze verwachting.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht