Saalbach Hinterglemm vroeger en nu

Saalbach

Saalbach jaartal onbekend

Vandaag een prachtige reportage van Michel Roelfsema over het Saalbach Hinterglemm van toen en nu. Lees, kijk en verbaas je. Wij hebben het zo slecht nog niet in deze tijd.

Het is altijd leuk om naar oude foto’s van een stad, dorp, land enzovoorts te zoeken en te bekijken, met name het terugkijken om te zien hoe het veranderd is blijft leuk. Ik blader wel eens door boeken van mijn woonplaats Groningen en zie wat en hoe het in de loop der jaren veranderd is, het leek  een goed idee om ook over ons favoriete skigebied te zoeken hoe het in de loop der jaren veranderd is.

Saalbach 1925

Saalbach 1925

En zo geschiedde het. Er volgde een speurtocht naar oude foto’s van in dit geval skicircus Saalbach Hinterglemm, maar ook naar andere gebieden waarop deze site gebaseerd is wordt gezocht.

Eerste lift: Kohlmais lift

Kohlmais Saalbach

Eerste sleeplift Kohlmais Saalbach (1945).

De eerste lift in dit gebied was de Kohlmais lift in Saalbach, in het begin was het nog een sleeplift later is het van een eenpersoons stoeltjeslift via een drie persoons stoeltjeslift naar de bekende gondel met een serie van 5 gondels achter elkaar aan. In 2018 is deze weer vervangen voor de huidige Kohlmaisbahn.

De gondels komen elkaar in het midden tegen, waar men ook kan uitstappen om of via piste nummer 51, 52 of 53 naar beneden te gaan of even genieten van het uitzicht in de Asteralm. De andere twee sets van 5 gondels zijn in het dalstation en bergstation te vinden.

Kohlmais 1945
Kohlmais 1945
Kohlmais 1946
Kohlmais 1946
Kohlmais stoeltjeslift 1952
Kohlmais 1952
Kohlmais 3 pers. stoeltjeslift 1983
Kohlmais 1983

Op de foto’s hierboven zie je de sleeplift uit 1945, uit 1946, gevolgd door een lift uit 1952, 1983. Hieronder zie je de oude bekende en iconische Kohlmaisgipfelbahn die in 2018 weer vervangen is en de huidige Kohlmaisbahn.

Kohlmaisbahn Saalbach-Hinterglemm
Saalbach nieuwe Kohlmaisbahn

En dat allemaal voor een schitterend uitzicht zoals hier onder genomen ergens in de jaren ’40 van de vorige eeuw, ver voor de komst van goede skikleding, carveski’s en technieken zoals rocker.

null

Schattberg

Uitzicht richting de Schattberg

Een andere gondel die Saalbach verbind met een piste is de Schattberg Ost, de verbinding die tegenwoordig je snel en comfortabel naar boven brengt is de Schattberg X-Press. Jarenlang was dit o.a. een 40 persoons gondel die later vervangen werd door een 100 persoons uitvoering.

De eerste gondel naar boven werd in seizoen 1959/1960 voltooid en in dienst gesteld, dit was een 40 persoons gondel. Deze bleef 13 jaar in bedrijf en werd toen vervangen voor een 100 persoonsgondel, tegenwoordig gaan wij met een hypermoderne gondel naar boven.

Hierboven van links naar recht zie je de gondels in 1959/1969, 1973 en de laatste is van 2015.

Schattberggondel 40 pers.
Schattberg gondel 19591960

Skien in 1923

1923

Helemaal links in bovenstaande foto staat skileraar Hueter die een klas met kinderen een poging doet om ze te leren skiën, de foto is in 1923 geschoten. Al in 1914 was men al bezig met de wintersport, de wintersport club Saalbach werd toen opgericht en had 44 leden.

skiën in 1925

Deze club is nog steeds zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het tourisme in Saalbach Hinterglemm. In 1924/1925 waren er met dank aan deze club al 800 bedden te beschikking voor de toeristen.
Hieronder de eerste stoeltjeslift in Saalbach de kerk is een herkenningspunt hierin, Hinterglemm heeft dit niet. De foto komt uit 1947 welke lift dit betreft is nog niet duidelijk maar hoogstwaarschijnlijk richting de Schattberg.

Ook voor de kerk staat al jaren een hotel, Hotel Post bestaat ook al een tijdje maar het gebouw zelf al eeuwen. Al in de 15e eeuw werd het gebruikt als cafe, de aartsbisschop van Saalbach stond dit in 1431 toe. Wanneer het de huidige bestemming heeft gekregen is bij mij niet bekend.

Hotel Post jaartal onbekend

Pistebully
Ik neem aan dat het voertuig hier boven een soort pistenbully is, uit welk jaar het komt is onbekend.

Wereldkampioenschap

In februari 2015 kwam de wereldbeker skiën weer terug in Saalbach Hinterglemm, de locatie was Hinterglemm maar ook in Saalbach heeft een wedstrijd mogen organiseren. Dit was op 13 t/m 14 maart 1980 de locatie was de Schattberg waar men op de huidige afdaling nummer 53 de race afwerkten.

Tijdens dat weekend werden de Slalom en Reuze Slalom afgewerkt.

In 1991 was dan de voorlopige hoogtepunt wat in zowel Saalbach als in Hinterglemm werd gehouden het wereldkampioneschap 1991 gehouden  tussen 22 januari en 3 februari 1991. Tijdens dit toernooi werd voor zowel de mannen als de vrouwen de afdaling, Super G, reuze slalom, slalom en de combinatie afgewerkt. Inmiddels is bekend dat in 2025 deze locatie weer het toneel is van een Wereldkampioenschap.

Bron foto’s: Easyski, Saalbacherhof, Seilbahn, Alpenhotel

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×