Na Saharastof gaan we weer verder met veel zon

De zon had ook gisteren veel moeite met al het Saharastof

Na Saharastof gaan we weer verder met veel zon

Het was toch al wel een beetje verwacht maar ook gisteren was de lucht verzadigd van Saharastof. Wat opviel was dat het Saharastof in de lucht meer vocht aantrok dan de voorgaande dagen en wat grijzer van kleur werd. Veel zon zagen we dan ook niet gisteren. Overigens als er geen Saharastof aanwezig was geweest was het gisteren op veel plaatsen prachtig weer geweest met veel zon.

Lech gistermiddag, het Saharastof laat haar sporen na

Voor vandaag is het ook nog even de vraag hoe goed we de zon gaan zien. De weermodellen hebben grote moeite met het berekenen hiervan. Waarschijnlijk is de bewolking dikker in Vorarlberg en Tirol, waar tijdens de ochtend nog een spatje regen met Saharastof mogelijk is. In het Salzburgerland en Karinthië oogt de lucht een stuk vriendelijker en als er geen stof was was het hier zonnig. Maar de concentraties van het Saharastof zullen opnieuw flink zijn. De maximumtemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden, op 1500 meter ligt de temperatuur rond of net iets boven nul. In de hogere bergen vriest het dus weer. Aan het eind van de dag draait de wind naar het oosten en begint de lucht ‘schoon te blazen’ in het oosten.


Morgen is de wind overal gedraaid naar het oosten en stroomt droge en heldere lucht Oostenrijk binnen. De zichten zullen duidelijk stijgen en vooral in Karinthië, Steiermark en het Salzburgerland is er ruimte voor veel zon. Tirol en Vorarlberg moeten nog even geduld hebben, hier hangt eerst nog Saharastof en wolkenvelden. Maar gedurende de dag wordt het vriendelijker. De vorstgrens ligt tussen de 1300 meter in het Wienerwald en 1600 in het Bregenzerwald.

Zondag volgt er veel zon in heel Oostenrijk. De lucht is eindelijk overal echt helder. Maar de oostenwind voert eerst nog wel relatief frisse lucht aan, met in de nachten lichte tot matige vorst.

Na het weekend draait de wind naar het zuidoosten tot zuiden. De gehele week is het flink zonnig en de temperatuur stijgt naar lenteachtige waarden! Misschien gaan we de eerste volle 20 graden ergens halen…

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Int2sportbrand banner januari 22 Groot

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...