Salzburg Zorg (ÖGARI) predikt voorzichtig een Lockdown

Kitzsteinhorn 16-10-2021

Kitzsteinhorn 16-10-2021

Salzburg Zorg (ÖGARI) predikt voorzichtig een Lockdown. Dit omdat de situatie op de intensive care-afdelingen in afzonderlijke deelstaten in Oostenrijk “zeer gespannen” en “bijzonder slecht” is.

Dat het niet goed gaat met de besmettingen in Oostenrijk is wel duidelijk. Ook vandaag zijn er weer recordaantallen in diverse regio’s gemeld. In Salzburg en Opper Oostenrijk is de situatie dusdanig nijpend dat een ingrijpende maatregel nodig lijkt. Dat is wat Walter Hasibeder, voorzitter van de Vereniging voor Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care Medicine (ÖGARI) adviseert omdat het in de twee deelstaten niet goed gaat. Hij roept op tot een algemene sluiting voor korte tijd in de beide deelstaten. Vooral Salzburg staat al “op de rand”.

Wat er dringend nodig zou zijn is een “maskerplicht in de openbare ruimte”. Omdat dit “een golfbreker” zou zijn. Als het masker correct wordt gedragen, is de besmetting praktisch nul.

Ook vind Hasibeder dat de politiek moet beginnen met het nemen van maatregelen “die onaangenaam zijn”.  “We moeten nu eindelijk eens uit de alomvattende mentaliteit komen die mensen in de loop der jaren hebben verworven”, aldus de medisch directeur van anesthesie en chirurgische intensive care geneeskunde van het Tiroler ziekenhuis St. Vinzenz in Zams.

De momenteel geldige lockdown voor niet-gevaccineerde mensen is “als maatregel alleen te laat” volgens Hasibeder.

Grüne eisen lockdown

Ook de Grüne in Salzburg deelt de mening van Hasibeder. Met het oog op de Corona-situatie in Salzburg wil plaatsvervangend LH van Salzburg Heinrich Schellhorn (Groenen) onmiddellijk verdere maatregelen van de coalitiepartner ÖVP. “Zonder drastische maatregelen riskeren we de ineenstorting van ons gezondheidssysteem met verwoestende gevolgen voor al die mensen die afhankelijk zijn van functionerende medische zorg”, aldus Schellhorn.

Omdat de tot nu toe genomen maatregelen onvoldoende bleken te zijn, roept hij nu op tot een lockdown voor iedereen in Salzburg. “Er zijn contactbeperkingen nodig voor alle mensen in Salzburg. Ongeacht hun vaccinatiestatus. Gastronomie, hotels en winkels moeten sluiten, alle evenementen moeten worden geannuleerd. Alleen scholen, met uitzondering van de hogere klassen, mogen open blijven”, zei Schellhorn. Daarnaast moeten bezoeken aan seniorenhuizen alleen mogelijk zijn met 2G+ evenals avondklokken vanaf 22.00 uur en een maskervereiste in kantoren.

Geschokte reacties

Een reactie van SPÖ liet niet lang op zich wachten. “Het is schokkend dat de deelstaatregering van Salzburg nu duidelijk met twee stemmen spreekt want juist in deze situatie is er behoefte aan duidelijkheid”, aldus David Egger van de SPÖ in een eerste reactie. Met de oproep voor een landelijke lockdown van twee weken zeggen de Groenen het tegenovergestelde dan wat gouverneur van Salzburg  Wilfried Haslauer (ÖVP) eerder zei.

Scholen open blijven

Voor raadslid Andrea Klambauer (NEOS) is een ding duidelijk kleuterscholen en scholen moeten zo lang mogelijk open blijven, de pandemie moet niet over de rug van kinderen en jongeren mag worden uitgevoerd. Vooral de allerkleinsten hebben de afgelopen maanden te lijden gehad”, zegt regioraadslid Andrea Klambauer (NEOS) dinsdag in een uitzending. Ook wil ze de coronavaccinatie voor vijf- tot elfjarigen mogelijk maken.

Het wordt spannend de komende weken. Tot nu toe wordt er alleen over gesproken maar laten we hopen dat dit niet tot daden gaat leiden.

Lees ook onze liveblog

Bron: Salzburg24.at tt.com

Cityhouse Flipside Groot Banner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht