Samenvatting Winterseizoen 2015 en 2016

Kaprun Kitzsteinhorn

De meeste skigebieden gaan richting het einde van het winterseizoen 2015/2016 of zijn inmiddels al gesloten, tijd voor een samenvatting Winterseizoen 2015 en 2016
Een seizoen wat achteraf weer heel spannend werd. Iedereen kan zich de beelden van groene bergen met witte lijnen nog wel herinneren, het was billen knijpen voor de mensen die eind december richting de sneeuw wilden gaan. Maar ook voor de mensen die werken in de gebieden was het heel spannend, zal er genoeg sneeuw liggen als de grote groep komt. En zo niet kan er genoeg sneeuw opgespoten worden om zo de sneeuwgarantie te garanderen, het was dus heel spannend.

Maar ook voor ons was het een bewogen jaar achter de schermen werd hard gewerkt aan een nieuwe site, nieuwe naam en nog meer mooie plannen, we kregen een hoop geweldige partners bij het zou een mooi jaar kunnen worden en dat werd het ook. Uiteraard kwamen we met het nodige aan nieuws, weerberichten en video’s uit verschillende gebieden, ook lezers kwamen met reviews inclusief video onze dank hiervoor en blijf ze insturen.

Het was een bewogen jaar zowel in de gebieden als bij ons achter de schermen.

December was net als in seizoen 2014/2015 een kleine ramp, de eerste sneeuw viel wel weer vroeg en men hoopte dat er geen herhaling zou komen van het seizoen ervoor. Bepaalde sites wist het zeker… door El Niño en een koude bel op de oceaan zou het deze winter te vergelijken zijn met de winter van 2011/2012, veel kou en sneeuw ook in de lage landen. Dit werd anders de koude bel had geen enkele invloed en El Niño!!!

December gaf ons wintersportliefhebbers een mooi groen/bruin landschap met witte banen, toch een dikke pluim voor de mensen in de gebieden die alles op alles hadden gezet om de vakantiegangers alsnog op de pistes te kunnen krijgen. Overigens was het rond om de kerst onafgebroken kaiserwetter maar dat hadden we graag gezien in combinatie met meters sneeuw. De hoge gebieden en gletsjers hadden gelukkig een hoop sneeuw die men kon vasthouden al dan niet gemaakt met veel kunstsneeuw, maar de laaggelegen gebieden hadden een probleem zoals te zien is op de bovenstaande foto die de situatie weergaf in SkiWelt afgelopen december. Maar bekijk ook onze video’s is uit die tijd en je ziet dat er op de piste gewoon geskied kon worden.

Zo werden een aantal wedstrijden (Worldcup skiën)  afgelast omdat er gewoon veel te weinig sneeuw lag, het werd mooi weergegeven tijdens de vierschanzentournee waar er geen sneeuw lag bij de eerste wedstrijden die in december werden gehouden.

December was gewoon veel te warm waardoor men niet de mogelijkheid had om de kunstsneeuwproductie te starten zoals men dat wel kon doen in november, maar de jaarwisseling bracht de ommekeer gelukkig.

De eerste weken van het nieuwe jaar werd het kouder en hier in de lage landen hadden vooral Groningen last van ijzel, een hoop ijzel en het leven was een paar dagen compleet ontregeld, maar ook in de Alpen werd het kouder waardoor men eindelijk de kunstsneeuwproductie weer opgang kon brengen wat hard nodig was. Maar ook Frau Holle werkte mee door de poederdoos over de Alpen te strooien, het werd eindelijk winter. Ook in Sauerland werd het eindelijk winter wat goed nieuws was voor het gebied en de mensen die snel een paar dagen wilde skiën.

Maar nog was het niet optimaal, de sneeuw bracht het wintergevoel maar eind januari werd het even weer iets warmer. De alpen kon dit hebben maar het Sauerland niet, dit merkten ik tijdens mijn weekendje weg met vrienden en familie. Maar alles werd wel beter richting de voorjaarsvakantie, veel sneeuw en kouder.

Bij lange na niet die hoeveelheid die door een wintersportweersite werd gemeld, maar die hoeveelheid wat er viel was een stuk beter dan wat men in december had.

Brixental SkiWelt

Het winterseizoen 2015/2016 bracht ook veel nieuwe dingen met zich mee, het treintje van de Hartkaiserbahn in Ellmau is vervangen voor een hypermoderne gondel, Kaprun opende de Gletsjerjet 3 en 4, Kitzbühel had een nieuwe lift (Brunn) en piste en als klap op de vuurpijl de samenwerking van het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang met Fieberbrunn.

Alles werd beter en werd het skicircus het grootste aaneengesloten gebied van Oostenrijk. Daar kunnen ze nog één jaar van genieten totdat Ski Arlberg het gaan overnemen. Inmiddels is men bezig met een nieuwe verbinding tussen het skicircus en de Schmittenhohe in Zell am See, met de nieuwe samenwerking zal het geheel groeien met 77km naar 347km aaneengesloten pistes. Het was weer een druk jaar voor de bouwers in Oostenrijk.

Ondanks een slechte start werd het toch nog een mooi jaar met nieuwe liften en pistes, gelukkig genoeg sneeuw en een mooie afsluiter de Dutchweek in Saalbach. Het einde nadert en we kijken vooruit naar nieuwe dingen voor aankomend winterseizoen, ook hier zullen het nodige aan vernieuwingen aankomen. We gaan alles de komende maanden in de gaten houden en genieten van alle beelden en herinneringen van het afgelopen jaar.

Saalbach Hinterglemm

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht