Samenvoeging Pitztal en Ötztal op losse schroeven

Tiefenbachgletsjer Sölden
Tiefenbachgletsjer Sölden

Een aantal jaren is al bekend dat de Pitztaler Gletsjer en de gletsjer in Sölden graag met elkaar verbonden wil worden. Na twee jaar van plannen mag dit plan mogelijk de prullenbak in. Dit omdat een aantal millieuorganisaties erop tegen zijn.

Maandag werd bekend dat de Oostenrijkse Alpenbond, natuurliefhebbers en het Wereld Natuur Fonds er alles aan willen doen om met alle legale mogelijkheden de samensmelting van de gletsjers van het Ötztal en het Pitztal te voorkomen. De geplande fusie zou volgens deze organisaties “het natuurlijke evenwicht blijvend verstoren”.

Tijdens een persconferentie zei Robert Renzler, secretaris-generaal van de Oostenrijkse Alpenclub dat zij alle wettelijke mogelijkheden willen gebruiken om dit tegen te houden, er wordt een gang naar de Bundesverwaltungsgericht (het federale administratieve rechtbank) niet uitgesloten.

Sölden 10 november 2018

Uitbreidingslimieten zijn bereikt

Het toerisme is Tirol is zeer sterk vertegenwoordigd, maar aan de uitbreiding zit een limit en die is volgens Renzler bereikt. Zo waarschuwde Leopold Füreder de voorzitter van de Natuurvrienden Tirol dat er geen steenbokken zijn waar de skiër naar beneden komen.

Ook wil men de gletsjers beschermen en is er behoefte aan een “duurzaam regionaal planningsbeleid” en een sterkere bescherming van de gletsjer aldus Josef Schrank de expert alpine bescherming van het WWF Oostenrijk. Volgens gegevens van de EU-milieuautoriteit is de bescherming van de gletsjers heel belangrijk, de afgelopen 6 jaar zijn de gletsjers in Oostenrijk met 6% afgenomen. Er is in het Ötztal zelfs een afname van 12% waargenomen aldus Schrank.

De staat is volgens deze alliantie moraal en wettelijk verplicht om het project te stoppen en de ongerepte gletsjers te beschermen.

Pitztaler Gletsjer
Pitztaler Gletsjer

Eerlijk proces.

Aan de andere kant zijn er de mensen in de regio, zo reageert hotelvoorzitter Mario Gerber scherp op de uitspraken van de alliantie. In een persbericht afgelopen maandag zegt Gerber “Er is ook recht op een eerlijk proces voor dit project”. Zo benadrukt de woordvoerder van het hotelwezen ook dat door de Alpenbond gepropageerde bergdorpen een interessante niche zijn, maar geen wondermiddel voor het toerisme in Tirol.

Gerber spreekt zich nadrukkelijk tegen nieuwe ontwikkelingen van extra skigebieden in Tirol, zinvoller is uitbreiden en fusies. Ook moet er rekening gehouden worden met de regionale omstandigheden.

Hoe het afloopt zullen we de komende tijd zien, eerdere berichtgeving over de samenvoeging is hier, hier en hier te vinden.

Bron: tt.com

Banner CMP Groot 1200x600

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...