De sauna meer dan alleen genieten

De sauna meer dan alleen genieten

Sauna

Na een dagje skiën heb je wellicht ook wel de kans om naar de sauna te gaan.

Sauneren is één van de gezondste en meest relaxte wellness activiteiten die je kunt bedenken. In de Finse cultuur is het niet ongewoon om dagelijks de sauna in te stappen en ook in combinatie met de wintersport is de sauna een veelvoorkomende activiteit. Daarom hebben we het begrip sauna kort voor je uitgelicht.

Het ontstaan van de sauna

De eerste sauna dateert van ver terug, zo?n 2000 jaar geleden. Je moet dan denken aan een hol in de grond waarin verhitte stenen besprenkeld werden met water. Later werd deze beter geïsoleerd en vormgegeven. In 1930 ontstond de houten sauna en deze is ook vandaag de dag nog steeds erg populair.

Sauna

Heilige plaats

Finland is hét saunaland en er zijn daar in de loop der jaren diverse gewoontes en tradities ontstaan. Zo is de sauna bijvoorbeeld een heilige plek (lees kerk) waar niet gevloekt mag worden en waar de geesten van je voorouders (kunnen) huizen. Respecteer de doden? Daarnaast wordt sauneren gezien als een sociale bezigheid waarbij mannen en vrouwen van oudsher gescheiden zijn van elkaar. Tegenwoordig gat men steeds vaker gemixt naar de sauna en daarbij is de volgende ongeschreven regel ontstaan: de sauna is geen seksclub!

Klederdracht

Met of zonder badkleding sauneren? Dat is per land verschillend. In Scandinavië en ook in toenemende mate in West Europese landen (Nederland, Duitsland etc.), ga je zonder badkleding naar de sauna. Je wikkelt alleen een handdoek om op te liggen of zitten. In landen als Frankrijk en Italië wordt badkleding nog vaak verplicht gesteld. Daar is het allemaal nog net ietsje preutser.  In de Verenigde Staten is het  zelfs ondenkbaar om zonder bedekkende kleding de sauna binnen te gaan.

Gezonde bezigheid

Wat maakt sauneren zo gezond?  De hitte zorgt ervoor dat het lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt waardoor virussen en bacteriën minder kans hebben. Daarnaast is sauneren zeer bevorderlijk voor de bloedsomloop en helpt het ook tegen gewrichtspijn. Vaker naar de sauna dus!

Heb jij een hotel geboekt met een sauna en wil je meer te weten komen? In de complete blog van Summit Travel vind je nog meer handige tips en tricks over het saunagebruik. Bijvoorbeeld, een saunastappenplan?

Sauna

Summittravel728x90

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×