September 2022: van nazomer tot vroege winter

Van zwembadweer tot sneeuwval, alles kwam afgelopen september 2022 voorbij

September 2022: van nazomer tot vroege winter

Inmiddels ligt september 2022 achter ons, en vandaag kijken we terug naar deze bijzondere weermaand in Oostenrijk. Want deze septembermaand was in vele opzichte een bijzondere weermaand. Alle weertypes en seizoenen kwamen wel voorbij: van prachtig warm zwembadweer tot vroege sneeuwval en al wintersport op de gletsjers.

Eerste decade zomers warm, veel zon

De eerste 10 dagen van september verliepen vrij zomers. Op ons eigen weerstation in Brixen im Thale (800m) kwam de middagtemperatuur de eerste 7 dagen van september 6 keer boven de zomerse 25 graden graden uit. De warmste dag was maandag 5 september met een maximum van 27,8 graden. Op dat moment steeg de temperatuur in veel grote plaatsen zoals Innsbruck maar ook Wenen en Klagenfurt naar ruim 30 graden. In deze steden kwam uiteindelijk de temperatuur op zeker 3 dagen boven de 30 graden uit. Dergelijke temperaturen (tropische dagen) in september zijn bijzonder te noemen en komen niet vaak voor, gemiddeld slechts 1 tropische dag per 2 jaar. Ook scheen de zon hierbij van tijd tot tijd flink.


Halverwege de maand langzaam een omslag
Halverwege de maand verdween het stabiele karakter van het weer. Storingen vanuit het westen drongen op en Oostenrijk lag vaak op het grensvlak tussen warme tropische lucht en koelere oceaanlucht. Het resulteerde in soms natte dagen met temperaturen onder de 20 graden. Maar ook zorgde een föhn rond 14/15 september voor nog één keer zomerse temperaturen. Uiteindelijk won de koelere luchtsoort. In Brixen zakte de middagtemperatuur van 27 graden op 13 september naar slechts 9 graden op 18 september

Kitzbühel Hahnenkamm restaurant terras

Vroege sneeuw op de Hahnenkamm, 19 september 2022

‘Winter valt 18 september binnen’
Op die 18e september draaide de wind naar het noorden en poollucht bereikte Oostenrijk. Niet alleen was het in de dalen regenachtig en koel. Ook viel de winter in de bergen in, de sneeuwgrens zakte voor het eerst na de zomer tot onder de bomengrens. En hierdoor lag er sneeuw tot soms wel 1400 of zelfs 1300 meter. Desalniettemin verdween de sneeuw vaak weer snel maar voor de gletsjers was dit goed nieuws. Want boven de 2400 meter bleef de sneeuw definitief liggen. Omdat ook de rest van de maand koel verliep met vaak storingen en buien groeide de sneeuwlaag hier snel door.

Halve tot hele meter sneeuw voor de gletsjers
De laatste 2 weken van september 2022 bleven ook koel en wisselvallig. Want enkel 23 september wist het kwik nog één keer de 20 graden te bereiken door een stabieler intermezzo. Hierdoor viel er in de gletsjer gebieden soms een halve tot hele meter sneeuw. Aan het eind van de maand gingen veel gletsjerskigebieden dan ook al open, zoals Sölden.

Hintertux Gletsjer

Hintertux Gletsjer, 26 september 2022

En hoe oktober 2022 gaat verlopen? Lees dagelijks ons weerbericht op de weerpagina!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...