Skiën in SkiWelt Kelchsau is definitief voorbij

kelchsau-ferienregion-hohe-salve-winter-27

Skiën in SkiWelt Kelchsau is definitief voorbij, de liften gaan definitief dicht.

Dit kleine skigebied maakte ooit deel uit van de verschillende dorpen die aangesloten waren bij het grote skigebied van SkiWelt. Kelchsau was en bleef altijd wel een apart stuk skigebied wat niet aaneengesloten was met het grote aaneengesloten Skiwelt zoals het nu bestaat.

De ontmanteling van de Kelchsau-liften is al in volle gang. Het skiën in Kelchsau is helaas voorbij, de drie liften worden gesloopt. De kabel is al van de liften gehaald en de steunen worden nu gedemonteerd.

De exploitatie was niet langer economisch rendabel en het gebied was al een aantal jaren dicht maar nooit is er officieel melding gemaakt dat het definitief voorbij zou zijn.

De lokale mensen denken zeker terug aan de mooie momenten uit hun kindertijd en jeugd die ze in het kleine plaatselijke skigebied hebben meegemaakt. Ze kijken momenteel allemaal weemoedig naar het dalstation van de Hofstattbahn.

“We zijn bezig de liften af ​​te breken en alles te demonteren”, legt Friedl Eberl, vertegenwoordiger van de bergbanen Hohe Salve Hopfgarten-Itter-Kelchsau, uit. Ook voor hem zijn dit ontroerende momenten, want als inwoner van Kelchsau is hij zelf verbonden met de geschiedenis van de 52 jaar oude stoeltjeslift. Tot het miniskigebied behoren ook de twee sleepliften “Hagermoos” en “Hagerjoch”. Het exploiteren van deze liften is echter niet langer economisch haalbaar.

zonder een compleet sneeuwkanonnen systeem is een skibedrijf niet meer mogelijk, een dergelijke investering is economisch niet verantwoord, zegt Eberl.

Al in het najaar van 2022 maakten de bergbanen Hohe Salve Hopfgarten-Itter-Kelchsau, die tot de Pletzer Group behoren, bekend dat er in de winter definitief geen activiteiten meer zouden plaatsvinden.

“Dat was de juiste beslissing, we hadden deze winter waarschijnlijk niet in Kelchsau kunnen openen”, zegt Eberl. Een probleem in het zijdal van Hopfgarten is dat de faciliteiten niet langer optimaal worden benut. “We hebben in Kelchsau nog maar ongeveer 100 gastenbedden over en het bedrijf kan niet overleven zonder toeristen”, legt Friedl uit.

Zelfs de lokale bevolking nam de skibus naar Hopfgarten om te skiën in het grote SkiWelt. Een sneeuwsysteem zou minimaal tien keer de capaciteit vergen en dat is niet meer te realiseren. Ook de Hofstattbahn zou de komende jaren gerenoveerd moeten worden. Investeringen in de omvang van  dubbelcijferige miljoenen kunnen echter niet worden gerechtvaardigd. Daarom worden de liften nu gedemonteerd.

“Dit gebeurt allemaal onder officieel toezicht. De liftsteunen en de betonnen funderingen worden verwijderd”, meldt Eberl. De stoeltjes kunnen door liefhebbers worden gekocht, de rest van de apparatuur wordt gesloopt. “De liften zijn zo oud dat ze niet meer verkocht kunnen worden”, legt Eberl uit. Alleen het dalstation van de stoeltjeslift blijft staan, aangezien de kleine babylift in het dal blijft functioneren.

Bij de ontmanteling zal tevens een herbebossing van drie hectare plaatsvinden. “De meeste landeigenaren willen het land gebruiken voor landbouw, maar één wilde herbebossing”, zegt Eberl. De kosten worden geschat op zo’n 250.000 euro. De herbebossing treft vooral het gebied rond de Höhenbrandalm.

In de winter is er alleen de babylift maar ook kunnen de skitourers de weg naar boven vinden.

Kelchsau

Kelchsau zullen wij zeker weer eens in de zomer bezoeken met onze mountainbikes. Zoals je kunt zien op bovenstaande foto is het zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.

Meer lezen over Kelchsau, klik dan HIER.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Logo Brixental

Kitzbüheler Alpen Hohe Salve Region

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×