Skiën voor 50 jaar veilig gesteld

Skiën voor 50 jaar veiliggesteld

Wat je niet wil zien in het winterseizoen, witte banen in een groen landschap.

Skiën voor 50 jaar veiliggesteld

Ondanks dat de wetenschappers het anders zien ziet Franz Hörl (ÖVP) de voorzitter van de Kamer van Koophandel en lid van de Nationale Raad de toekomst anders.

Op de kabelbaanconferentie in Innsbruck in de aanloop naar de Interalpin-vakbeurs (19-21 april 2023) zag Hörl de toekomst van het skiën voor minstens 50 jaar is veiliggesteld. Toch heeft het beeld van witte stroken in een groen landschap in het afgelopen winterseizoen het toerisme in de schijnwerpers gezet.

Hörl haalde de sterke investeringen van de industrie als argument aan en haalde zijn woonplaats/omgeving, de Zillertal Arena, als voorbeeld aan. Daar wordt dit jaar ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe zaken: “We zouden allemaal slechte en onverantwoordelijke zakenlieden zijn als we niet geloofden dat deze faciliteiten in de komende 30, 35 jaar zouden werken.” Maar, gaf Hörl toe, men moet “nadenken over wat men doet in marginale gebieden”.

Skiën voor 50 jaar veiliggesteld

Ook het Skicircus had last van te hoge temperaturen en te weinig sneeuw eind 2022 begin 2023.

Zo merkte Erik Wolf, directeur van de kabelbaanvereniging, al op “dat het verhaal vluchtiger wordt”. De sneeuwsituatie verschilde echter sterk van regio tot regio. Aan het begin van het seizoen waren er “de beste omstandigheden in Karinthië. In het westen was het net anders.” Over de vele ernstige skiongevallen dit seizoen zeiden Hörl en Wolf eensgezind dat het aantal skiongevallen afnam. De ernstige ongevallen waren ook te wijten aan het “gedrag van de gasten”.

Zwartmakerij

Terugkijkend op het afgelopen winterseizoen, dat qua sneeuw slecht begon, ging Hörl in de media tekeer en ergerde zich aan het “beeld dat werd geschetst” dat het skiën “helemaal niet goed” was. “Witte stroken in een groen landschap een realiteit is”. Maar in skigebieden vanaf 1.500 meter hoogte lag een “continue deken van sneeuw”, aldus Hörl.

Ook vond hij het “gevaarlijk” voor de sector wanneer “voortdurend” wordt gemeld dat skiën “toch nog maar tien jaar mogelijk is” en “ecologisch onverantwoord”is. “Dat doet ons al pijn als onze klanten het gevoel hebben dat ze het milieu schaden als ze gaan skiën,” aldus  Hörl.

Daarnaast wilden zowel Hörl als Wolf niet dat hun bedrijfstak constant in de “elektriciteitsslurpershoek” wordt geplaatst. Zij namen immers slechts 0,3 procent van het totale energieverbruik in Oostenrijk voor hun rekening, terwijl het energieverbruik van sneeuwinstallaties binnen één generatie was gehalveerd.

Skiën voor 50 jaar veiliggesteld

Serfaus Fiss Ladis ook hier is goed te zien de noordhelling en de zuidhelling

Toekomst

Als we Claudia Riedl, meteorologe bij GeoSphere Austria, mogen geloven zullen winters zoals de afgelopen winter in de toekomst door klimaatverandering vaker voorkomen. In ieder geval was de afgelopen winter duidelijk te warm en te weinig sneeuw in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit heeft gevolgen voor het toerisme en de wintersport, “voor skigebieden onder de 1.300 meter is de trein vertrokken” aldus Riedl.

Riedl verwacht ook dat de wintertoerisme vanaf 2050 niet meer in de oude vorm zal bestaan. Zelfs als de klimaatdoelstellingen worden gehaald en verdere klimaatbeschermingsmaatregelen worden genomen aldus de expert in een online persconferentie van het platform voor een klimaatneutraal Salzburg. “De maatregelen voor technische besneeuwing zullen dan gewoon zo uitdagend zijn dat het economisch niet meer haalbaar is”, aldus Riedl.

Ook zal volgens hen de aaneengesloten winterseizoenen met sneeuwzekere maanden en voldoende lage temperaturen, die nodig zijn voor de productie en het onderhoud van kunstsneeuw, binnen afzienbare tijd voorbij zijn. “Dit treft vooral skigebieden dicht bij de stad, die snel bereikbaar zijn voor de bevolking”, aldus de meteoroloog.

De toekomst zal het leren en was er niet in het verleden iemand die ook rond toeterde dat sommige mensen geen sneeuw meer zouden zien en dat de polen ijsvrij zouden zijn… Dat laatste is trouwens zeker nog geen waarheid geworden maar genoeg hierover, we gaan het zien.

Bron: ORF

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...