Skigebieden getroffen door grote aantallen besmettingen

Jochberg Bärenbadkogel Bärenbadalm

Skigebieden opnieuw getroffen door grote aantallen besmettingen. Er klonk een oproep tot een lockdown maar de persconferentie van afgelopen donderdag heeft dit tegen gesproken.

Omikron-infecties nemen snel toe in Salzburg en Tirol desondanks spreekt Platter zich uit tegen een lockdown en wijst op milde kuren van dit variant. De skigebieden worden op dit ogenblik bijzonder hard getroffen door de huidige Omikron-golf. In zowel het Salzburgerland als in Tirol stijgt het aantal positieve testen met als hotspots Flachau en Kitzbühel.

Al voor de vergadering met Gecko en de regering sprak Platter al tegen een lockdown. Speculaties of eisen in die richting zouden “contraproductief” zijn, zo zinspeelde hij in de “Tiroler Tageszeitung” op de voorzitter van de toerismevereniging van Kitzbühel, Christian Harisch, die een dergelijke lockdown in het spel had gebracht.

Omikron

De nieuwe variant is duidelijk besmettelijker maar het verloop van de ziekte is milder aldus Platter. Speculeren over een lockdown brengt meer onrust in plaats daarvan moeten de bestaande regels nageleefd en beter gecontroleerd worden. Ook de booster zou geforceerd moeten worden aldus de gouverneur.

Als het aan de voorzitter van de Kitzbüheler toerismevereniging Christian Harisch ligt zal het toerisme een week gesloten moeten worden en die tijd gebruiken om zo veel mogelijk boosterprikken te zetten.

Flachau

Ook Oostenrijk heeft te maken met de Omikron variant momenteel is Flachau de brandhaard met een zevendaagse incidentie van 9.700. Dit is de allerhoogste waarde in Oostenrijk. In het dorp met 3000 inwoners zijn momenteel 297 inwoners besmet met dit virus. In oktober kregen andere gemeentes in Salzburgerland een lange uitreisverbod.

Maar de burgemeester van Flachau, Thomas Oberreiter, probeert de gemoederen te kalmeren. Aan de ene kant moet je de cijfers in verband brengen. “We hebben een goede 3.000 inwoners, maar momenteel zijn er 15.000 tot 16.000 mensen in de stad met gasten en personeel. We zijn op dit moment een kleine stad”, aldus de burgemeester tegen de APA.

Hij is er van overtuigd dat het aantal besmettingen ook in andere toeristische bestemmingen vergelijkbaar zal zijn. Echter wordt in Flachau meer testen uitgevoerd. “We hebben ons eigen testcentrum, waar mensen die hersteld of ingeënt zijn regelmatig kunnen worden getest – bijvoorbeeld alle skileraren”, aldus Oberreiter. Ongeveer 60 procent van de besmette personen zijn toeristen of skileraren, en ongeveer 40 procent zijn lokale mensen.

Huidige situatie

De incidentie in heel Oostenrijk is inmiddels gestegen tot 490,6. Naast de twee wintersport-hotspots hebben twee andere Salzburgse en één Tiroolse districten incidenten, sommige meer dan 1.000. In Tamsweg zijn de afgelopen zeven dagen 1.819,3 mensen besmet met het coronavirus, geëxtrapoleerd naar elke 100.000 inwoners. Hallein had een zevendaagse incidentie van 1.285,4 op vrijdag. In Tirol lag het Landeck-district met 1.716,1 ook ruim boven de 1.000. Imst was iets minder dan drie cijfers met een zevendaagse incidentie van 989,8. De deelstaat Tirol registreerde een zevendaagse incidentie van 899,5 per 100.000 inwoners.

Een van de personen die positief getest is op Corona is Kanselier Nehammer dit werd vandaag bekend gemaakt. Hij zou dit hebben gekregen afgelopen woensdag na contact met een lid van zijn beveiligingsteam die gisteren positief testte.

De kanselier zit in thuisquarantaine en heeft momenteel geen symptomen, hij is drie keer gevaccineerd.

“Je hoeft je geen zorgen te maken, het gaat goed met me. Mijn oproep is nog steeds: laat je vaccineren, laat je boosten, het zal je met grote waarschijnlijkheid beschermen tegen een ernstig beloop.”

De situatie ziet er als volgt uit.

We zien wel de ziekenhuiscijfers naar beneden gaan waar de positief geteste personen toenemen. Als je een conclusie daarop zou mogen maken dan is het risico om in het ziekenhuis te geraken minder dan bij de andere varianten… laten we hopen dat het ook deze kant op blijft gaan.

Bron: Der Standard, OE24

Lees ook onze liveblog.

Corona Reiscertificaat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...