Skigebieden overwegen beperkingen

Saalbach topfoto

Zal ook de prijs in het Skicircus stijgen?

Skigebieden overwegen beperkingen. Dit keer niet in verband met corona maar zoals al vaker gemeld door de stijgende energieprijzen.

Door de hoge energieprijzen denkt men in de lokale skigebieden hard na over beperkingen. Zo denkt men na over besparingen op gebruik van sneeuwkanonnen, gondels en nachtskiën. Het was al eerder bekend dat de skivakantie mogelijk duurder zal gaan verlopen door de stijgende energieprijzen. De prijzen van de skipassen zouden kunnen gaan stijgen tot wel 10%.

Maar net als in Zwitserland wordt ook in de Oostenrijkse skigebieden nagedacht over de start van het komende seizoen met het oog op de stijgende energieprijzen. “Natuurlijk denken we erover na,” zei kabelbaanwoordvoerder Franz Hörl (ÖVP) tegen de APA. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat “tien procent van de piste wordt bespaard op besneeuwing, dat slechts een deel van de gondels wordt aangesloten of dat het nachtskiën wordt stopgezet”, zei hij. Bovendien zouden er waarschijnlijk hogere ticketprijzen zijn.

Serieus bekijken

Franz Hörl benadrukte echter wel dat alles eerst zeer zorgvuldig moest worden bekeken en dat hij “serieus te werk moest gaan”. Zo hebben de skigebieden in Tirol min of meer gegarandeerde prijzen nadat de contracten van Tiwag tot december 2023 lopen. Vanuit het oogpunt van de ondernemingen is het niettemin belangrijk enkele opties te overwegen. Toch zijn de skigebieden niet de grote stroomvreters en hebben zij bijna niets aan gas nodig aldus Hörl. Kabelbanen hebben slechts 1,3 procent van de in Oostenrijk verbruikte elektriciteit nodig.
Skipas

Prijsstijging skipassen

De verhoging zou ook merkbaar zijn in de prijzen van een skipas, hoe hoog dat is ligt aan de ondernemingen aldus Hörl. “Maar er zal terughoudendheid zijn in het geval van lokale prijzen,” zei de kabelbaanexploitant. Een besparing van 20% is haalbaar volgens de directeur van de Vereniging van Zwitserse Bergbahnen, Berno Stoffel. Hij kondigde afgelopen dinsdag aan dat dit kan worden gerealiseerd door maatregelen te nemen op het gebied van snelheid (van de liften), aantal gondels en bedrijfstijden. Zij willen ook bezuinigen op comfort – zoals het aanbieden van alleen koud water en minder verwarming.

Taskforce

Inmiddels is er een taskforce energie door Georg Bliem baas van Planai opgericht. Zij hebben inmiddels een lijst met 43 punten opgesteld met mogelijke besparingen. Dit omvat een vermindering van de breedte van de pistes, evenals een vermindering van de sneeuwkanonnen of een vertraagde start van het seizoen. “We overwegen ook om de kabelbaanactiviteiten om 8.45 uur te starten in plaats van 8.15 uur – we zullen nu al deze punten bespreken. We weten dat we een verantwoordelijkheid hebben en dat we iets moeten doen.”

Lees ook:

Bron: Salzburg24.at

Chalet.nl grote banner 900-600

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...