Skigebieden Salzburgerland plannen energiebesparingen

TOPFOTO Bernkogel Saalbach

Skigebieden Salzburgerland plannen energiebesparingen

De energiecrisis treft ook de skigebieden. In het Salzburgerland bereiden de skigebieden zich ook voor op een economisch zware winter.

Om het winterseizoen zo goed mogelijk te laten verlopen zijn de gebieden al een tijdje bezig om kosten- en energiebesparingen door te voeren. Eerder werd al geopperd om bijvoorbeeld de kanonnen minder sneeuw te laten maken. Het scala aan maatregelen is groot waarbij gedacht wordt aan het uitzetten van de stoelverwarming tot beperking van bedrijfstijden.

Maar om een ​​stevige basislaag sneeuw te krijgen, wil je zo laat mogelijk beginnen met het besparen van elektriciteit, aldus kabelbaanwoordvoerder Erich Egger. “In elk skigebied zijn heel belangrijke pistes die begaanbaar moeten zijn. Daarnaast zijn er altijd secties waar je zonder direct de sneeuwkanonnen aan hoeft te doen.”
Kaprun Kitzsteinhorn

Grote gebieden grote vraag aan energie

Alleen al het grootste skigebied van Salzburgerland het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn verbruikt per winterseizoen evenveel elektriciteit voor de besneeuwing als 5.000 huishoudens in een jaar. Toch zijn de skigebieden niet de grote stroomvreters en hebben zij bijna niets aan gas nodig aldus kabelbaanwoordvoerder Franz Hörl (ÖVP). Kabelbanen hebben slechts 1,3 procent van de in Oostenrijk verbruikte elektriciteit nodig.

Maar technische sneeuw is al lang onmisbaar voor een succesvol winterseizoen.

Langzamer naar de top

Om te besparen willen de Salzburgse kabelbaanindustrie eerst de stoelverwarming op de stoeltjesliften en in de gondels uitschakelen, avondskiën afschaffen en ook de liften langzamer laten draaien. “We zullen de snelheid met 20 procent terugbrengen. Dan zit de gast nog wat langer op de lift. Dat zijn halve minuten of minuten, niet langer. En toch is er een goed effect om elektriciteit te besparen, en de kwaliteit van het verblijf wordt niet aangetast” aldus Erich Egger.

Met de maatregelen zijn de verantwoordelijken ervan overtuigd dat men 10 tot 15 procent kan besparen, zelfs per dag of per uur sluiten van kleine zijhellingen wordt overwogen om meer te besparen.

Lees ook:

Bron: salzburg.orf.at

Hinterglemm Kaiserwetter topfoto

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...