Skigebieden willen meer energie opwekken

Saalbach Kohlmais Topfoto

Skigebieden willen meer energie opwekken

De skigebieden in het Salzburgerland willen zo hun zelfvoorziening op energiegebied uitbreiden.

Rauris is hier al een pionier in toen daar in 1986 de Hochalmbahnen hun eigen kleine waterkrachtcentrale bouwde. Sindsdien is het skigebied achtereenvolgens uitgebreid en ze wekken nog steeds zelf het grootste deel van hun elektriciteitsbehoefte op.

“We zitten momenteel op 72 procent die we in de loop van het jaar zelf produceren.” aldus bedrijfsleider Siegfried Rasser.

Dit is volgens de manager een boekingsargument geworden. Dit gold 5 jaar geleden nog voor 5% van de boekingen. Dit zit nu op 35%.

Met dit succes zijn er plannen om de centrale verder uit te breiden. Men is ervan overtuigd dat het kan. “We zouden meer uit deze beek kunnen halen, we hebben eigenlijk altijd wateroverschotten.”

Meer plannen

Naast de uitbreiding in Rauris worden er ook 65 “zonnebomen” gepland in Bad Hofgastein. Naast dit zijn er plannen voor windturbines in het Glemmtal en in Zell am See. Ook gaat in Hinterglemm het Wiesermühle-project van start op het terrein van een voormalige zagerij.

De waterrechtenvergunning is net afgegeven.

Bergbanen en particuliere huishoudens moeten hier in de toekomst elektriciteit kunnen krijgen. Sparen is aan de orde van de dag: “De wetgever moet bepalen wat hij wil”, aldus Peter Mitterer, directeur van de Hinterglemmer Bergbahnen.

Ook bevind zich een tweede energiecentrale die in de buurt van het centrum van Saalbach moet komen in een vroege planningsfase.

Bron: ORF, Kurier.at

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×