Skischaamte en hoe groen zijn de skigebieden!

WKO kabelbahnen energie

© FV-KABELBANEN

 Skischaamte en hoe groen zijn de skigebieden!

We willen hiermee ingaan op de recente commentaren in de media waar gerept wordt over skischaamte. De CO2 uitstoot is in een onderzoek bekeken wat een vakantieganger toegerekend heeft gekregen en dat dan uitgezet tegen een skigebied.

Een nader onder zoek heeft uitgewezen dat als je sec de skigebieden bekijkt dat daar maar 4% van de CO2 uitstoot aan toe te schrijven is. De skigebieden doen het daarmee uitstekend en ook zijn er jaar voor jaar diverse aanpassingen in de skigebieden zodat het nog schoner en groener wordt.

Wat is dan het item dat voor veel CO2 uitstoot zorgt?

Meer dan de helft van de uitstoot is toe te schrijven aan de reis naar de Alpen toe.  Ga je met de auto naar de Alpen toe dan is het percentage rond de 60% en ga je vliegen dan staat dit percentage op 80%. Wil je dus wat doen aan de CO2 uitstoot dan zou je toch echt moeten kiezen voor ander vervoer…. Bv een busreis of zelfs nog schoner de trein. Maar dat is een keuze die jullie zelf moeten maken.

Ook gaan we in op de vraag wat een wintersporter nu “verbruikt” aan CO2 tov andere reizen. Hieronder volgt een aardige opsomming.

De cijfers

Het energieverbruik voor de exploitatie van de infrastructuur in een skigebied kan met goede nauwkeurigheid per skiër en skidag worden geregistreerd. Hierdoor weet men precies wat het totale energieverbruik is per skiër per dag en dat is 18,0 kWh.
In vergelijking als je met een moderne middenklasse auto (7 l per 100 km) van Leiden naar Bodegraven zou rijden dan komt dat overeen met een hele dag skiën. Zo kan dezelfde persoon elke dag skiën van december tot half april in vergelijking met een persoon dat van Wenen naar New York vliegt, een afstand van 6.796 km.

Ook de investeringen in de infrastructuur bewijst dat men hier ook milieuvriendelijk is:

  • Het energieverbruik is slechts 1 tot 3 kWh/m³
  • Bijna 90% van de energie die hiervoor nodig is, komt uit hernieuwbare energiebronnen
  • “Water & lucht – niets anders”– Technische sneeuwkanonnen kopiëren het natuurlijke proces en hebben ALLEEN water en lucht nodig . Ze concurreren niet met de vraag naar drinkwater.
  • Het water wordt verneveld, waarna de fijne deeltjes onder bepaalde klimatologische omstandigheden bevriezen en in de vorm van sneeuwkristallen naar de grond afdalen. Dit alles wordt weer via de natuurlijke waterkringloop teruggegeven aan de natuur via smeltwater.
  • Ongeveer 450 reservoirs (speicherteich, spaarbekens) maken het mogelijk om in de winter de skigebieden te besneeuwen. Deze spaarbekens worden gevuld op een natuurlijke manier. Smeltwater en regenwater.

Er is ongeveer 525.000 kWh per winter nodig om een ​​skigebied met 30 hectare aan pistes technisch te besneeuwen. Een vergelijk die we maken is met die van een gemeentelijk binnenzwembad. Dit binnenzwembad heeft een behoefte van ca. 750.000 kWh per jaar.

Het energieprobleem is niet nieuw voor de kabelbanen, men is al tijden druk bezig met het zo energiezuinig te opereren.

Aanvullend nog wat vergelijkingen:

  • een half uur met de jetski onderweg staat gelijk aan een hele dag skiën
  • enkeltje vliegen van Wenen naar Mallorca staat gelijk aan 30 dagen de gehele dag skiën
  • een vliegreis van Wenen naar het Caribisch gebied staat gelijk aan 105 dagen skiën maar ook kun je van juli tot en met September elke dag de liften gebruiken in de bergen
  • Je boekt een cruise en je vaart met de boot van Amsterdam naar New York dit is te vergelijken met 351 dagen skiën!

Dit waren wat vergelijkingen waarbij de energie die verbruikt wordt in Oostenrijk nog eens hele schone energie is (waterenergie is een grote bron) Een vliegtuig of cruiseboot verbruikt naar ons weten toch iets andere middelen om vooruit te komen.

Tot Slot

Zo heeft de kabelbaanindustrie de afgelopen 10 jaar bijna 20% kunnen besparen. De kabelbanen hebben een energiebehoefte van 750 GWh (= 0,75 TWh) dit is inclusief technische besneeuwing. Dit is 1,2% van de totale elektriciteitsbehoefte in Oostenrijk. Daarbij trekken de meeste kabelbanen bijna uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

Skischaamte is niet een woord dat wij hebben uitgevonden maar Skischaamte wordt gebruikt op allerlei social media. Wij gebruiken het in dit bericht maar zullen de term nu geheel links laten liggen. Wat ons betreft is skischaamte ook niet het woord van het jaar.

Op een FANtastisch skiseizoen in de Alpen.

SkiWelt Westendorf topfoto Kaiserwetter

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Dit vind je ook FANtastisch...

×