Jouw skitechniek verbeteren. Kom van het intermediate plateau af

Heb jij de hoop opgegeven om via skischool lessen beter te leren skiën? Heb je het gevoel dat je geen vooruitgang in jouw skitechniek meer boekt? Welkom op het intermediate plateau!

Bekend fenomeen

Je bent een goede skiër, toch? Je kunt vrij veel pistes skiën en je vindt het heerlijk om een rode piste af te gaan op de cruise-control. Maar zodra de sneeuw ijzig, hobbelig, onvast, nat of zwaar wordt, begint jouw techniek het te laten afweten? Verse poeder sneeuw is prima, maar zodra iedereen er al doorheen is geskied, word het maar een lastig iets en begin je de lol te verliezen?

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Zoals zo veel recreatieve skiërs, ben jij op het ´intermediate plateau´ belandt. Dit gebeurd bij vrijwel elke recreationele skier vroeger of later. En helaas, de meeste skiërs komen er nooit meer van af. De hoofdrede dat je op dit plateau bent belandt, is omdat je, zeer waarschijnlijk, verschillende weken van jouw skivakanties hebt gespendeerd in de standaard skischoollessen. En op een gegeven moment was er geen vooruitgang meer en de lol was weg. Dit is niets nieuws, je was immers telkens één van de beste in de groep. En je kreeg dezelfde oefeningen en aanwijzingen elke keer weer. Je leerde technische trucjes, maar geen werkelijke techniek.

In de meeste gevallen komt dit doordat de, met name jonge, skileraren volgens een standaard systeem werken. Dit systeem hebben zij tijdens hun opleiding geleerd en geeft hun steun en houvast bij het les geven. Maar wanneer ze dan een nieuwe groep krijgen, werken ze via een ´one size fits all´ aanpak. Het zelfde trucje, dezelfde oefening, voor iedereen. Alleen wanneer je echt zeer ervaren skileraren krijgt, welke hun eigen methodes ontwikkeld hebben om met elke persoon in een groep als individu te werken, is er de mogelijkheid om toch vooruitgang te boeken. Echter, deze leraren zijn schaars, en soms werkt de groepsgrote dit scenario ook nog behoorlijk tegen.

´Als je altijd doet wat je altijd al deed,

dan blijf je wat je altijd al was!´

Oorzaak en gevolg

De rede dat zoveel mensen zo lang vast zitten, en nooit van het intermediate plateau afkomen, is omdat ze vanwege de mindere ervaring gestopt zijn met les nemen. En maar met hun vrienden zijn gaan skiën. Best gezellig, maar ze doen dat gene wat ze altijd al gedaan hebben. Ze hebben nog steeds wel plezier in het skiën, maar vinden verschillende soorten sneeuw en pistes moeilijk om te tackelen. Waar in realiteit, als ze weer zouden starten met de juiste soort training, dan zouden ze van het intermediate plateau afkomen en sterk kunnen verbeteren. Samen met gelijkgestemde skiers, welke allemaal het doel hebben hun skitechniek naar het volgende niveau te brengen, het intermediate plateau te lijf gaan.

Met deze benadering zul je weer meer plezier hebben in de bergen, ongeacht de sneeuwcondities of pistekwaliteit. Hopen sneeuw en hobbels hoeven niet langer vermeden te worden… Op ijs verlies je niet langer de controle over je ski’s, maar met de correcte techniek kunnen er goede bochten met grip en controle op gemaakt worden. Je ski’s schieten met gemak door los geskiede poedersneeuw, en de zware, natte sneeuw zal niet langer je benen compleet uitputten. Je zult je skitechniek sneller verbeteren dan je denkt. En voordat je het weet, is het intermediate plateau iets van het verleden.

Van je vrienden moet je het hebben, toch?

Veel mensen denken dat skiën met een een vriend, welke een betere skiër is dan zij zelf, zal helpen. Echter, dit is normaal het scenario wat resulteert in achteruitgang. Jij bent immers continu krampachtig aan het proberen je snellere/betere vriend bij te houden, terwijl je de basisaspecten van de skitechniek vergeet toe te passen. Het resultaat: je skitechniek gaat nog verder achteruit! Je neemt slechte gewoontes aan, welke weer erg moeilijk zijn af te leren. Tenzij je snellere/betere vriend een getrainde, gekwalificeerde skileraar is, zal samen skiën je niet helpen om van het intermediate plateau af te komen.

Je hebt iemand nodig die niet alleen een betere skiër is, maar die jou ook kan duwen om je grenzen te overschrijden. Een persoon die jou uit je comfortzone haalt en je op de juiste manier uitdaagt. Een skileraar welke de vaardigheden en ervaring heeft om te kunnen zien wat voor een skiër je bent, welke (basis)fouten er in je techniek zitten. En die, door het geven van specifieke en eenvoudig te begrijpen oefeningen en opdrachten, jouw skitechniek kan verbeteren.

Kom van dat plateau af!

Wanneer wij met mensen aan het werk zijn met het doel om van het intermediate plateau af te komen, in één van onze camps is of in een privé-les, dan zijn de deelnemers altijd verrast dat ze bij basisoefeningen beginnen te wankelen of vallen. Veel mensen skiën jaar in jaar uit in wat wij het ´vertrouwde kringetje´ noemen, a.k.a. in hun comfortzone. Maar de enige manier om van het intermediate plateau af te komen, is door jezelf uit te dagen, uitgedaagd te worden en uit dat vertrouwde kringetje te breken.

Je hebt vast wel eens vanaf een stoeltjeslift naar beneden gekeken en die skileraar bewonderd die zo ´licht en makkelijk´ naar beneden skied, alsof het geen enkele moeite kost. Of een free-skiër op een verlaten helling… Het lijkt of ze nooit vallen. En weet je waarom? Omdat ze precies midden in hun comfort-zone skiën. Wat je niet ziet, is dezelfde skileraar die zich tijdens zijn eigen training laat pushen en uit laat dagen door zijn mentor. En geloof het maar, ook zij vallen dan. Simpelweg omdat ze buiten hun comfort-zone gaan. Maar zoals met alles in het leven, leren en verbeteren gaat met vallen en opstaan.

Als jij ook graag jouw skitechniek naar het volgende niveau wilt brengen, en gedag wilt zeggen tegen dat intermediate plateau, schrijf je dan in voor één van onze SKI-CAMPs. Deze worden komende winter georganiseerd worden in het geweldige skigebied van KaprunZell am See. Je zult trainen in kleine groepjes met gelijkgestemde skiërs, welke allemaal het doel voor ogen hebben hun persoonlijk skitechniek te verbeteren. Met trainers welke geleerd hebben om persoonlijke coaching en individuele feedback als basis te gebruiken, en kwalitatief hoogstaande training te geven, Dus, ben JIJ er klaar voor om van het intermediate plateau af te komen?!?!

Wanneer, waar, wat?

Camp data: 16.12.2018 – 21.12.2018 & 06.01.2019 – 11.01.2019

Lokatie: Kaprun

Vanaf

  • 675,- euro per persoon
  • 835,- euro per persoon incl. materiaal huur*

Voor meer informatie over al onze camps klik hier

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...