Skitechniek en welke ski past bij jou?

Skitechniek en welke ski past bij jou?

De eerste sneeuw is inmiddels gevallen en bij menigeen kriebelt het, langzaam gaat men kijken naar een hotel, skigebied en natuurlijk naar het materiaal. Is alles nog wel goed en wat moet er vervangen worden, maar er zijn ook nog mensen die nog steeds materiaal huren.

Dus denk je erover na om je eigen skischoenen en ski’s te kopen, of voor de snowboarder uiteraard de schoenen en boarden. Dan begint het eigenlijk, wat moet ik weten en waar moet ik aan denken en wat wil ik weten over de skitechniek.

We proberen het eens makkelijker te maken, let wel dit gaat over ski’s en de schoenen.

Er bestaan verschillende soorten ski’s namelijk;

 • Ski’s voor beginners
 • All mountain ski’s
 • Freestyle ski’s
 • Free ride ski’s
 • Race ski’s
 • Powder ski’s

Keuze genoeg dus.

Een beetje ski kost zo rond de ?600,- en als je ieder jaar voor ca ?180,- ski’s huurt weet je dat je na een paar jaar het eruit haalt, maar het is wel een hoop geld. Je moet dus eerst kijken wat voor skiër ben ik, zo wil je als pure piste skiër niet een beginner ski of poeder ski hebben. Andersom is een freerider niet blij met een all mountain piste, net als een echte poeder skiër.

Naast dit alles is ook het gebruikte materiaal van de ski belangrijk, de beginners ski’s zijn vaak gemaakt van wat goedkopere materiaal terwijl de meer veeleisende skiër andere materiaal nodig heeft. De meeste ski’s hebben een camber en tegenwoordig ook rocker, deze technieken wordt verderop uitgelegd.

Wat is het verschil.

Ski’s voor beginners

Ski’s voor beginners zijn vaak wat goedkopere ski’s en veelal lichter dit door het gebruik van het materiaal, een foutje zal niet genadeloos afgestraft worden. Dit soort ski is altijd uitgevoerd met een camber, tegenwoordig is ook een lichte rocker deel van het ontwerp. De stijfheid van deze ski is minder dan een ski voor gevorderde, maar ook andere zaken zijn anders geregeld. De camber zorgt voor het makkelijk carven en bochten aansnijden, terwijl de rocker ervoor zorgt dat je makkelijker door de losse of verse sneeuw kan komen. Beide bieden grote voordelen voor alle skiërs die hierop de bergen op gaan, een klein nadeel is dat een ski met rocker wat onstabiel aan kan voelen op hoge snelheden.

Maar snelheid is niet iets waar een beginneling mee bezig is.

Skitechniek

All-Mountain

Met de komst van de all-mountain ski is het mogelijk om zowel op de piste als naast de piste te kunnen skiën, dit type ski is ook voorzien van een camber en rocker. Deze ski is wendbaar op de piste door de camber en door de wat meer rocker kan men ook uitstekend op de verse poeder.

Free ride ski’s

Deze ski’s zijn speciaal voor de mensen die het avontuur opzoeken, je kunt je prima vermaken op de piste maar ook off-piste is het geen probleem. De free ride ski is ontworpen voor alle sneeuwcondities en zijn breder dan de all-mountain ski’s.

Off-Piste

Puur een ski voor mensen die de pistes mijden en zelf hun weg willen zoeken in de verse sneeuw of te wel poeder, de gebruikte ski’s zijn eigenlijk niet bruikbaar op de piste. Reden is de bouw van deze ski.

Een off-piste ski heeft heeft namelijk geen of weinig camber maar uiteraard uitgevoerd met rocker, zijn dikker en zwaarder.

Freestyle ski’s

Is korter, lichter en uitgevoerd met een twintip, dit type zijn bedoelt voor de acrobaten onder de skiërs. De traditionele ski’s hebben alleen aan de voorkant een omhoog staande deel (tip), bij de freestyle is dit ook aan de achterkant. Je ziet ze meestal op de funparks waar de skiërs zich vermaken op de allerlei rails, wanden, halfpipes enzovoorts.

Raceski’s

Puur voor harde en goed geprepareerde pistes waar men gaat voor snelheden, professionals kunnen snelheden van 140km/u hiermee halen. Deze zijn stijf en ermee skiën als beginner is bijna onmogelijk.

Skitechniek

Camber en Rocker

Het is al een paar keer voorgekomen, camber en rocker, maar wat is dat. Leg een ski op een plat ondergrond en je ziet meteen wat camber is, de ski rust op 2 punten aan beide uiteindes. De camber biedt op de piste de maximale druk op de gehele ski, hiermee zet je dus ook maximale druk op de piste. Dit is ook het geval in de snowboardwereld.

Rocker is het omgekeerde en wordt ook wel reverse camber genoemd, en is een techniek uit de watersport. Ski’s en ook snowboards met deze techniek heeft een zeer goed drijfvermogen. Hierdoor kan men makkelijker door de diepe verse poeder gaan, maar ook is de kans op het happen in de sneeuw verminderd.

Camber betekend ook welving, terwijl rocker schommelstoel betekend.

All-mountain en free ride ski’s zijn uitgevoerd met zowel camber als rocker, hierdoor kan met zowel op als off-piste maar verliezen hun wendbaarheid niet.

Mooie uitgelegd met de nodige plaatjes vind je hier.

Skitechniek

Nu denk je dit is alles, nee helaas er is meer.

Een ski is opgebouwd uit een kern een loopvlak enzovoorts, maar wil je een stijve ski of toch een wat flexibele ski. Zo heb je ski met een kunststof kern dit zijn vaak de goedkopere ski’s, terwijl de wat duurdere en ook zwaardere ski’s een houten kern hebben.

Maar je hebt ook ski’s een combinatie van een kern met kunststof en hout. De mix van hout en kunststof ziet men vaak terug bij off-piste en freerideski’s

Hout zorgt voor een stijvere kern die ook stijf blijft, de flex waar men dan over heeft is hoog.

Ook het loopvlak dus het deel wat contact maakt met de sneeuw, deze moet elastisch zijn maar ook slijtvast. Het loopvlak wordt gemaakt van polyethyleen en varieert per type ski, een off-piste moet meer slijtvaster zijn dan een piste ski die betere glij-eigenschappen heeft.

Om de bochten goed aan te kunnen snijden hebben ski’s,voor op de piste een staalkant, deze is geperst tussen het belag en de kern.

De stijfheid van de ski is ook belangrijk voor de keuze van de soort ski die je wilt hebben, een beginner zal dus niet meteen met een hele stijve ski gaan skiën. In de regel is hoe stijver een ski in de lengte is hoe harder er op deze ski geskied kan worden en hoe minder nerveus de ski zal zijn. Een nadeel is dat een stijve ski meer kracht, techniek en ervaring nodig is.

Een soepelere ski dus onder stijf is makkelijker, vergevingsgezinden en kost minder kracht om mee te skiën.

Je hebt dan ook de torsiestijfheid, hiermee wordt de stijfheid tussen de staalkanten in de breedte bedoelt. Heb je een ski waarbij de torsiestijfheid hoog is dan kan deze onder “verdraaien”. De regel is: wanneer de torsiestijfheid van een ski hoog is hoe harder er op de kanten geskied kan worden, en hoe beter de staalkanten het houden op steil terrein.  Je hebt hierdoor meer grip op de kanten, maar een nadeel is dat hoe stijver hoe minder vergevingsgezind de ski is.

Je kan met een torsiestijve ski enorm hard op de piste gaan, maar heeft meer moeite met oneffenheden dus moet je meer ervaring hebben om op zo’n ski te kunnen skiën.

Skitechniek

Dit alles gelezen te hebben ben je er klaar voor, je eigen ski’s. Maar hoe ga je dan naar een winkel om er een te kopen, dan kan ik uit eigen ervaring spreken en is niet leidend. Maar hou rekening met het volgende.

 • Wat voor skiër ben je, piste of off piste of beide, beginneling
 • Heb ik een stijve ski nodig
 • Wat voor lengte
 • Hoeveel wil ik uitgeven
 • Ben ik een skiër die hard wil gaan of lekker genieten
 • Maak ik kilometers of lekker met familie.

Heb je dan eindelijk alles op een rij dan loop je een winkel binnen en dan begint het volgende ….. welk merk, daar kunnen we heel kort over zijn.

Dat is iets persoonlijks.

Ga naar een goede zaak en kijk naar wat men te bieden heeft, laat je goed door de mensen in de winkel informeren. Maar vergeet een ding niet..

Stel veel vragen, succes met de aanschaf.

Skitechniek

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×