Skitourer overleeft nacht onder lawine

Lawine gevaar Choralpe Kandleralm

foto is ter illustratie

Skitourer overleeft nacht onder lawine

Een 55-jarige skitourer in het Zuid-Tiroolse Gadertal in het Fanes-gebied overleefde de nacht onder de sneeuwmassa’s na een lawine. Hij werd vrijdagochtend in kritieke toestand gered.

De man, afkomstig uit de stad Rovigo in Veneto, vertrok donderdagochtend alleen op tournee en keerde pas ’s avonds terug naar zijn accommodatie. Rond 22.00 uur werd alarm geslagen en werd een zoekactie gestart, die in de loop van de nacht moest worden gestaakt. De man werd vrijdagochtend om 11.30 uur uiteindelijk levend gered.

Slachtoffer van lawine in kritieke toestand

De 55-jarige werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Bolzano gevlogen. De reddingswerkers hadden hun zoektocht gericht op het gebied van de Conturines-groep, waar de mobiele telefoon van de tourskier donderdagochtend voor het laatst was gevonden.

Meer dan 20 uur onder de lawine

De lawine ging af in de Setsas-zone, nabij de Valparola-pas in de richting van San Cassiano in de Val Badia. De man zou meer dan 20 uur onder de lawine hebben gelegen, ’s nachts daalde de temperatuur in dit gebied tot min 15 graden. Het lawinegevaar in dit gebied was niveau drie, wat “aanzienlijk gevaar” is.

Het is wellicht wat ver maar komende week zoals we het nu kunnen zien staat er best wat sneeuwval op het programma. Mocht dit echt allemaal uitkomen dan is de maagdelijke sneeuw buiten de pistes een magneet. Laat je heel goed voorlichten als je buiten de pistes gaat en zorg dan wel dat je de juiste apparatuur bij je hebt.

PS uiteraard weten we dat dit net buiten Oostenrijk gebeurd maar laat dit ook een waarschuwing zijn voor komende week. Lees ons dagelijkse weerbericht en je kunt lezen hoeveel sneeuw er komende week gaat vallen. Wellicht dat onze weerman daar morgenochtend al iets over kan zeggen.

Lawinestufe 3 28 december 2019 Kitzbühel

Op dit soort palen kun je meestal het niveau zien van de lawinewaarschuwing

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×