Skiverbinding St. Johann en Kitzbühel nieuw leven ingeblazen

Idee skiverbinding St. Johann en Kitzbühel nieuw leven ingeblazen

Kitzbühel Horn

Idee skiverbinding St. Johann en Kitzbühel nieuw leven ingeblazen.  Het plan om beide gebieden samen te voegen bestaat al jaren maar verdween uiteindelijk in een la.

De discussie over een verbinding tussen St. Johann en Kitzbühel is weer nieuw leven ingeblazen. Terwijl de burgemeester van Oberndorf oproept tot de fusie en Kitzbühel in ieder geval niet afwijzend staat tegenover het idee, houdt de kabelbaanmaatschappij St. Johann zich op de achtergrond.

De skiverbinding zal via de Kitzbüheler Horn gaan. Deze bijna 2000 meter hoge berg met zijn televisietoren is de bekendste en opvallendste berg in het district Kitzbühel en doordrenkt van nostalgie. De Kitzbüheler toerismepionier Franz Reisch was 130 jaar geleden de eerste die de Horn af skiede op zijn ski’s, die toen nog ‘sneeuwschoenen’ werden genoemd.

Deze berg is goed zichtbaar vanuit de gemeenten Kitzbühel, Oberndorf en St. Johann in Tirol en is de lokale berg voor alle drie de gemeenten. Echter is de top van de Horn alleen toegankelijk vanuit het zuidoosten van Kitzbühel.

Idee skiverbinding St. Johann en Kitzbühel nieuw leven ingeblazen

Harschbichl bergstation en uitzicht op de Kitzbüheler Horn

2006: concrete plannen

In 2006 waren er al concrete plannen voor een verbinding via de Horn, het project betrof een speichersee en drie nieuwe liften. Ondanks dat de beide bergbahnen een intentieverklaring hadden ondertekend om de verbinding te realiseren verdween alles in een la.

Door het zogenaamde ziekenhuisgeschil tussen St. Johann en Kitzbühel werden de plannen uiteindelijk opgeschort. Er moest destijds één ziekenhuis worden gesloten en het ziekenhuis van Kitzbühel is gesloten. Sindsdien is de relatie tussen de beide gemeenten niet best geweest.

Nu roept de burgemeester van Oberndorf, Hans Schweigkofler (SPÖ), op om de fusieplannen nieuw leven in te blazen. De gemeente Oberndorf heeft slechts een klein aandeel in de St. Johann Bergbahn.

Schweigkofler’s oproep is daarom gericht aan Kitzbühel en St. Johann. De twee concurrerende “grote spelers in het district” moeten buiten de gebaande paden denken en de geschillen apart zetten is het devies.

Harschbichl bergstation en uitzicht op de Kitzbüheler Horn

Uitzicht vanaf de Kitzbühel Horn

Investeringen

In Kitzbühel gelooft men dat de fusie al mogelijk zou kunnen zijn echter zou de Bergbahnen van St. Johann eerst gemoderniseerd moeten worden aldus Klaus Winkler (ÖVP), de burgemeester van Kitzbühel en hoofd van de raad van toezicht van de bergbahnen.

Er zijn enorme investeringen nodig aldus Winkler.  “We hebben onszelf opgeknapt en dat mag je van een bruid verwachten,” aldusWinkler. Volgens hem zijn er geen wrokgevoelens, de ziekenhuisruzie speelt geen rol meer.

Bij St. Johann staat dit onderwerp momenteel niet op de agenda aldus de burgemeester van St. Johann en hoofd van de raad van toezicht van de B, Bergbahnen, Stefan Seiwald (ÖVP) “In plaats daarvan concentreren we ons momenteel op de volgende strategische stappen voor Bergbahnen St. Johann,” vervolgt Seiwald. Dit verwijst waarschijnlijk naar de hoge investeringen die, tot groot ongenoegen van de hutten- en landeigenaren aan de kant van St. Johann, zijn uitgesteld.

Harschbichl bergstation en uitzicht op de Kitzbüheler Horn

Harschbichlalm St Johann in Tirol

“Stilstaan ​​is achteruitgaan”

Een skiverbinding via de Horn is ook economisch zinvol, aldus Hans Berger, verhuurder van de Harschbichlalm. Het seizoen wordt steeds korter en er komen steeds minder mensen. Het wordt van jaar tot jaar stiller. “Stilstand is achteruitgang”, aldus Berger.

Hij ziet graag een nieuwe lift van de kabelbaanmaatschappij. De nieuwe lift zou van Harschbichl naar de top van de Kitzbüheler Horn en naar het liftknooppunt moeten gaan. Maar of de lift er komt, dat zal waarschijnlijk nog wel even duren.

Zo is Staatsmilieuadvocaat Johannes Kostenzer bijvoorbeeld van mening dat dergelijke skiverbindingen vanwege de opwarming van de aarde niet langer geschikt zijn.

Bron: orf

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Banner Chalet.nl FANtastischoostenrijk.nl-1250x800-px

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...