SkiWelt hoe milieuvriendelijk is dit Skigebied?

Skiwelt Wilder kaiser Brixental Topfoto

SkiWelt hoe milieuvriendelijk is dit Skigebied?

SkiWelt één van de grootste skigebieden ter wereld – en “waanzinnig duurzaam” Al 20 jaar is SkiWelt op en naast de piste bezig met groene stroom. Lees hieronder waar men allemaal in geïnvesteerd heeft.

83 moderne liften, 270 pistekilometers en meer dan 80 hutten: de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is één van de grootste skigebieden ter wereld en één van de meest ecologische. SkiWelt werkt al 20 jaar met 100 procent groene stroom uit hernieuwbare waterkracht.

Sinds 1977 werken de bergbanen vanuit zes locaties tussen Brixental en Wilder Kaiser samen. Een van de grootste en meest ecologische skigebieden ter wereld is ontstaan ​​door voortdurende investeringen van in totaal meer dan een half miljard euro. Onder het motto “waanzinnig groot en waanzinnig dichtbij” combineert SkiWelt 83 moderne liften, 270 kilometer piste en 80 hutten op slechts een halfuur rijden van de Duits/Oostenrijkse grens bij Kufstein.

SkiWelt Brixen im Thale Sonnenlift Brixental

SkiWelt Brixen im Thale Sonnenlift Brixental

’s Werelds eerste lift op zonne-energie

SkiWelt heeft vanaf het begin geïnvesteerd in grensverleggende projecten. In SkiWelt Ellmau werd in 1970 de langste kabelbaan van Europa gebouwd, in 1988 in SkiWelt Söll de eerste 8-persoons gondelbahn van Europa. Sinds 2002 komt 100 procent van de elektriciteit voor alle systemen uit waterkracht. Ook zonne-energie wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Bij de Sonnenlift in SkiWelt Brixen draait sinds 2008 één van de eerste volledig op zonne-energie werkende liften.

Waanzinnig zuinig

Er zijn 16 bijna natuurlijke meren (speicherteiche) in SkiWelt voor het maken van sneeuw, die optimaal zijn geïntegreerd in de flora en fauna. Deze spaarbekkens worden meestal gevuld door smeltende sneeuw, regen en bronnen. Overigens is de kunstmatig geproduceerde sneeuw in Tirol gewoon puur drinkwater maar dan in een andere vorm. Als de sneeuw in het voorjaar smelt, wordt het water op natuurlijke wijze teruggegeven aan de natuur en gebruikt om de diverse fauna te irrigeren. 65 sneeuwruimers bereiden elke nacht de pistes in de SkiWelt voor, al vijf jaar uitgerust met een GPS-systeem. Hierdoor kan de sneeuwdiepte worden gemeten en, indien nodig, precies daar worden verdeeld waar het echt nodig is. Dit betekent dat SkiWelt sinds 2017 ongeveer 25 procent aan waterbronnen, elektriciteit en kosten heeft bespaard.

Zonne-energie en restwarmte

Skiën met de kracht van de winterzon, we doelen hierdan op de vele zonnepanelen die SkiWelt rijk is. Deze zonnepanelen tref je aan op steeds meer gebouwen en liften (bijv. Jochlift en Zinsbergbahn – SkiWelt Brixen, Brandstadl – SkiWelt Scheffau). In 2008 werden hier de eerste systemen geïnstalleerd. Sinds het voorjaar van 2022 maken ook de Ellmauer bergbanen met de volledige uitbreiding van het dal- en bergstations gebruik van zonne-energie. Met een piek van 350 kilowatt kunnen de systemen in de toekomst tot 50 procent besparen op externe elektriciteits- en energiekosten. Ook voor de verwarming van de bedrijfsgebouwen in SkiWelt wordt hernieuwbare energie gebruikt. Naast pellets en biomassa wordt ook steeds vaker restwarmte van liftinstallaties, sneeuwkanonnen en transformatoren gebruikt met behulp van warmtepompen (Hexenwasserbahn – SkiWelt Söll, SkiWeltBahn – SkiWelt Brixen im Thale en Alpenrosenbahn – SkiWelt Westendorf). Sinds 2008 wordt het bergrestaurant Choralpe verwarmd met de retourwarmte van de SkiWeltbahn en Choralmbahn.

Uitstekend voor het milieu

In 2017 ontving SkiWelt de “World Snow Award” van het Britse dagblad “The Telegraph” in Londen. Het is ook verheugend dat het skigebied al jaren de testwinnaar is in de categorie “meest milieuvriendelijke ski-operatie” op skiresort.at. Dat is een voldoende prikkel om de voetafdruk verder te verkleinen. Meer over de projecten, afvalscheidingssystemen en oplaadpunten kun je vinden op www.skiwelt.at/oekologie.

Waanzinnig duurzaam: met trein en bus naar de SkiWelt

Vanaf het allereerste begin was SkiWelt één van de pioniers op het gebied van trein- en busreizen. De locatie van de Hopfgarten-bergbahn is meer dan 75 jaar geleden bewust gekozen om direct naast het treinstation te liggen. SkiWelt Hopfgarten heeft nu een treinstation dat op slechts ongeveer 100 meter van de Hopfgarten-gondelbaan ligt.

SkiWelt Brixental is perfect te bereiken per trein met de stations Hopfgarten, Westendorf en Brixen im Thale.

In de winter van 2022/23 kunnen gasten ook ’s nachts vanuit Amsterdam naar locaties in de SkiWelt reizen en ’s ochtends goed uitgerust op de SkiWelt-pistes beginnen.

Hieronder nog een heerlijke video die we vorig jaar hebben opgenomen.

Mesnerwirt Westendorf

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×