SkiWelt sneeuwzeker en duurzaam

Ribbelpiste SkiWelt

@Skiwelt.at

SkiWelt Sneeuwzeker en duurzaam

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is met 288 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk en is meerdere keren uitgeroepen tot het meest milieuvriendelijke skigebied ter wereld. Sneeuwmanagement is de categorie waar SkiWelt de beste notering voor krijgt.

Sneeuwmagement

In SkiWelt zijn iedere nacht 65 pistebully’s op pad om FANtastische pistes te maken. Iedere piste wordt in de nacht geprepareerd, ook kan het voorkomen dat de piste zo steil is dat de pistbully gezekerd is  aan een staalkabel. Als het in de nacht gaat sneeuwen worden de pistes zelfs twee keer per nacht geprepareerd. De pistebully’s van SkiWelt zijn uitgerust met een uniek pistenmeetsysteem. Met behulp van GPS meten de pistebully’s overal tot op een paar centimeter nauwkeurig de dikte van de sneeuw, wat het mogelijk maakt om nog precieser te werk te gaan bij het prepareren van de pistes. De basis hiervoor is een bodemkaart die in de zomer van het hele bergoppervlak binnen SkiWelt is gemaakt. Deze manier van prepareren levert een enorme besparing op bij het maken van kunstsneeuw, omdat de sneeuw die er al is veel efficiënter wordt verspreid. Ook hierin vormt SkiWelt een voorbeeld voor andere skiregio’s die duurzaam willen werken.

Pistebully’s met GPS

In iedere pistebully in SkiWelt is GPS apparatuur ingebouwd. Deze meet het grondoppervlak en de sneeuwlaag die erop ligt (op 3-5cm nauwkeurig). De basis hiervoor is een hele precieze meting van de bodem in de zomer. De ingebouwde meetapparatuur kan d.m.v. afwijkingen de sneeuwhoogte vaststellen. De chauffeur van de pistebully leest de dikte van de sneeuwlaag onder hem rechtstreeks af op het display. De meetgegevens kunnen ook grafisch worden weergegeven en als landkaart met sneeuwhoogtes worden geprint – aan de hand daarvan kunnen vlaktes met zwakkere sneeuwlagen of sneeuwophopingen direct worden herkend.

SkiWelt Sneeuwmeetsysteem

@SkiWelt.at

Besparing van resources

Het nieuwe sneeuwhoogtemeetsysteem is van doorslaggevende betekenis voor het  sneeuwmanagement. Het gaat erom de sneeuw efficiënt, voordelig en besparend te produceren. De investering in dit GPS systeem is een belangrijke bouwsteen in het energiebesparende sneeuwmanagement van SkiWelt.

Het sneeuwmanagement van SkiWelt omvat de modernste technische uitvoering van besneeuwingsinstallaties, 15 natuurgetrouw aangelegde spaarbekkens voor wateropslag en dit sneeuwhoogte meetsysteem. “Het doel is om een gelijkmatig verdeelde, compacte sneeuwlaag op de pistes te hebben – en indien mogelijk nergens te veel of te weinig sneeuw te hebben liggen. Voor de wintersporters betekent dit perfect geprepareerde, sneeuwzekere pistes tot het einde van het seizoen”, zegt Walter Eisenmann, bedrijfsleider van SkiWelt Söll.

Grittlmühle grote afsluitbanner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...