De slechtste dagen van de zomer 2019

We maken ons op om door een diep dal te kruipen, het betreft zomerweer. De komende pakweg 5 dagen verwachten we enorm veel neerslag en koelte.

Na één van de koudste zomernachten ooit in Oostenrijk(Lokaal vorst aan de grond) zijn er deze ochtend nog brede opklaringen. Her en der is het zelfs nog zonnig. Maar later deze ochtend neemt de bewolking vanuit het noorden al snel toe. De middag verloopt dan in een groot deel van Oostenrijk bewolkt en uiteindelijk volgt er ook regen in Voralberg en Tirol. Hiervoor kan de temperatuur nog stijgen naar 21 tot 25 graden, de 25 in het oosten.

Vanavond en vannacht trekt een gebied met buiige regen van noordwest naar zuidoost over. Hierbij is ook een klap onweer mogelijk.

Morgenochtend is het kort een paar uurtjes droger maar door de instraling van de zon zullen in rap tempo nieuwe stapelwolken en buien ontstaan. Het kunnen heftige buien worden met hagel en windstoten. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden. Tussen de buien door is af en toe ook ruimte voor de zon en dan kan het gelijk zwoel warm worden met maximaal 23 tot 25 graden. Tijdens buien ligt het kwik soms ver onder de 20 graden.

Zaterdag volgt in de ochtend een fel koufront met flinke buien. Waarschijnlijk zit op de buienlijn opnieuw hagel en onweer. Daarbij is ook veel wind mogelijk. In de middag trekt de buienlijn naar Slovenië weg en volgen er losse buien. Dit zullen geen zware buien zijn. Wel is het zwaar bewolkt en zien we de zon maar amper. Daardoor ook lagere temperaturen, met moeite net 20 graden. Hoger dan 700 meter is het onder de 20 graden.

Zondag verloopt nog niet veel beter. Verspreid over de dag volgen nieuwe flinke buien. De kans op onweer of hagel is wel een stuk kleiner. In de middag zijn er ook langere droge momenten mogelijk, vooral in Karinthië en Stiermarken. Al met al gaat de zomer wel even door een diep dal.

Waarschijnlijk volgen maandag de laatste buien van een 4-daagse vol met zware buien. Wat het weer hierna gaat doen staat nog altijd op losse schroeven. Op dit moment 50 procent kans dat we een periode met warmer en zonniger weer tegemoet gaan, temperatuur in traject 25-30 graden. 30 procent kans op aanhoudend wisselvallig weer maar dan met hogere temperaturen in het traject 23-28 graden. Maar er is ook nog 20 procent kans dat het huidige weer blijft aanhouden.

Jeroen Elferink
Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE

Golf club Hohe Tauern

Alpen Reizen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht